جا اندازی دنبالچه توسط متخصص طب فیزیکی
استخوان دنبالچه یکی از اجزای بدن ما است که آخرین بخش ستون فقرات را تشکیل میدهد. این استخوان زیر استخوان خاجی قرار داشته و از 3 تا 5 استخوان بههم جوشخورده تشکیل میشود. یک دنبالچه سالم و بدون مشکل، در حفظ حالت قرارگیری صحیح ستون فقرات، برقراری ثبات در کمر و ساختارهای مرتبط با آن، تقویت تاندونها و لیگامنتها، توزیع فشار در لگن و غیره بسیار مؤثر است. در واقع این استخوان دنبالچه است که هنگام نشستن باعث ایجاد تعادل میشود.
تاندونها، رباطها و ماهیچههای بسیاری از این ناحیه میگذرند، به همین دلیل باید سریعاً به آسیبها و بیماریهای این ناحیه رسیدگی شود. این استخوان مثلثی شکل که در میانه باسن و لگن قرار دارد، در صورت آسیب دیدن، موجب درد و التهاب در قسمت تحتانی کمر و لگن شده و به بیماری درد دنبالچه، درد دنبالچه یا کوکسیدنی (coccydynia) شناخته میشود. برای درمان در رفتگی استخوان دنبالچه پزشک عواملی مانند نوع آسیب ایجاد شده و عامل به وجود آورندهی آن، سن بیمار و دیگر عوامل را میسنجد.
در مراحل اولیه پزشک از روشهای کم تهاجم استفاده خواهد کرد که این روشها به طور معمول جا انداختن استخوان به صورت دستی هستند. جا انداختن دنبالچه بهترین روش درمانی برای دررفتگی آن است و باعث بهبود وضعیت و کاهش درد بیمار می شود و از جراحی غیر ضروری پیشگیری می کند.
دلایل دررفتگی دنبالچه
- عوامل مختلفی در بروز شکستگی و دررفتگی دنبالچه نقش دارند از جمله حوادثی از قبیل تصادفات، زمین خوردن، ضربه و سقوط که عملاً تا اکثر موارد تحت تأثیر آنهاست.
- اعمال فشار زیاد به ناحیه دنبالچه (برای مثال در برخی از فعالیتهای ورزشی که فشار زیادی به استخوان دنبالچه وارد مینماید مانند دوچرخه سواری و قایقرانی)
- آناتومی متفاوت و حالت خمیده دنبالچه در زنان از دلایل اصلی بروز صدمات دنبالچه در زنان میباشد.
- وارد شدن فشارهای زیاد حین زایمان از دلایل عمومی این عارضه میباشد.
- بزرگی لگن خاصره موجب وارد شدن فشار بیشازحد به این استخوان در حین نشستن میشود.
- از عوامل دیگر آسیب به دنبالچه میتوان به اضافه وزن اشاره نمود. در حالت نشسته وزن اندام فوقانی به استخوان دنبالچه وارد میشود که با اضافه وزن این استخوان فشار بیشتری را متحمل میشود.
- مشکلاتی از قبیل پوکی استخوان نیز احتمال ابتلا به این عارضه را افزایش میدهد.
علائم در رفتگی دنبالچه
در رفتگی استخوان دنبالچه یک رویداد بسیار نادر است و به ندرت اتفاق میافتد. حتی اگر این مشکل برای شما پیش آید، توجه داشته باشید که این استخوان به طور کامل از جا در نمیآید بلکه ممکن است فقط مقداری به جلو و یا عقب خم شده و موجب بروز درد و دیگر مشکلات ناشی از آسیب استخوان دنبالچه در فرد شود. به صورت کلی برخی از علائم وجود دارند که شما را از وجود این عارضه یعنی در رفتگی استخوان دنبالچه آگاه خواهند کرد. در ادامه به بررسی برخی از این علائم پرداخته شده است:
- معمولاً هنگامی که فرد دچار این عارضه میشود، صدای در رفتگی استخوان را به راحتی احساس خواهد کرد. این صدا شبیه صدای برخورد دو سنگ به یکدیگر است.
- این درد معمولاً در ناحیه انتهایی ستون فقرات و در نزدیکی باسن فرد ایجاد شده و هنگام نشستن بد میشود، ممکن است گاهی شدت درد هنگام نشستن به قدری زیاد باشد که فرد قادر به انجام این کار نباشد و از نشستن اجتناب کند.
- علاوه بر این هنگام فعالیتهای دیگر و نیز تغییر وضعیت بدن هم درد زیادی در ناحیه استخوان دنبالچه ایجاد میشود. برای مثال هنگام بلند شدن از روی زمین و یا از حالت خوابیده به حالت نشسته تغییر وضعیت دادن. این ناحیه معمولاً بسیار به لمس حساس بوده و هنگام برخورد شی و یا دست دردناک خواهد شد.
- افزون بر مواردی که ذکر شد، حین رابطه جنسی نیز ممکن است فرد دچار درد غیر معمول و زیادی باشد که نشان دهندهی در رفتگی استخوان دنبالچه خواهد بود.
همچنین بخوانید : درمان درد دنبالچه با ورزش
تشخیص دررفتگی دنبالچه
به منظور تشخیص دررفتگی و شکستگی دنبالچه، ابتدا پزشک، تاریخچه دقیقی از چگونگی بروز آسیب از بیمار میگیرد. سپس پزشک معاینه فیزیکی را بر روی ناحیه دنبالچه انجام میدهد و با بررسی، نواحی درد و حساسیت را در ناحیه مییابد. همچنین ممکن است پزشک معاینه مقعدی و تست عصب شناسی نیز انجام دهد. پزشک در صورت مشکوک بودن به شکستگی، آزمایشات رادیولوژی را تجویز خواهد کرد که در هر دو حالت ایستاده و نشسته صورت میگیرد و پزشک از مقایسه زاویه دنبالچه در هر دو حالت میتواند درجه حرکت را تشخیص دهد. در عکس رادیوگرافی میتوان تشخیص داد که دنبالچه دچار شکستگی شده یا دچار کوفتگی شده است.
جا انداختن دنبالچه چگونه انجام میشود؟
درمانهای دستی شامل دستکاری استخوان دنبالچه و یا ماساژ عضلات لگن (لواتور آنی و پیریفورمیس است). درمان دستی به 2 صورت خارجی و داخلی انجام میشود. در درمان دستی خارجی میتوان جهت کشیده شدن دنبالچه بهسمت عقب و همچنین انقباض عضلات لگن از روشهای کششی استفاده کرد. درمان دستی داخلی با کمک دستکش و قرار دادن یک انگشت داخل مقعد و ماساژ عضلات و رباط های متصل به دنبالچه انجام میشود.
مراقبت بعد از جا انداختن دنبالچه
- در طول ورزشها و فعالیتهایی که احتمال وقوع آسیب وجود دارد، از وسایل محافظتی صحیح استفاده کنید.
- از نشستن به مدت طولانی خودداری کنید. وقتی مجبور به نشستن روی یک سطح سفت هستید، بر روی یکی از طرفین باسن خود بنشینید. همچنین، به جلو خم شوید و وزن بدن خود را از روی دنبالچه بردارید.
- می توانید یک بالشت زیر باسنی خریداری کنید و بر روی آن بنشینید. این بالشت در قسمت میانی خود سوراخی دارد که از تماس استخوان دنبالچه با سطوح صاف و تشدید درد دنبالچه جلوگیری می کند.
زمان مراجعه به پزشک
اگر درد شما بیش از سه روز طول کشیده است؛ اما رو به بهبودی و یا کاهش نرفته است و یا این که درد به صورت خیلی ناگهانی و شدیدی ایجاد شده است، باید به پزشک مراجعه نمایید. خوشبختانه در اغلب موارد درد علت جدی ندارد و همانطور که پیش تر نیز اشاره کردیم، دررفتگی دنبالچه بسیار نادر است؛ اما به هر حال ممکن است که ایجاد شود و در آن مواقع، دنبالچه نیاز به رسیدگی سریع دارد. همچنین چند علامت وجود دارد که اگر آنها را همراه با درد دنبالچه مشاهده کردید، ممکن است که نشان دهنده یک بیماری خطرناک تر باشند که موارد زیر بخشی از آنها هستند:
- کبودی گسترده در ناحیه دنبالچه
- احساس گزگز در ناحیه
- بی حسی در ناحیه آسیب
- تغییر مشهود در نحوه راه رفتن و یا حفظ تعادل
- تب و حالت تهوع
برای کسب آگاهی بیشتر در مورد درمان گرفتگی گردن کلیک کنید.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان حکیم نظامی ، خیابان شریعتی غربی ، نبش کوچه 16 ، جنب مسجد امام حسن عسکری ، طبقه اول
تلفن : 91011414 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
درد دنبالچه چیست و چگونه درمان میشود؟
تاریخ انتشار : 1391-10-30تاریخ بروز رسانی : 1403-04-21 -
روش های درمان درد استخوان دنبالچه
تاریخ انتشار : 1400-07-25تاریخ بروز رسانی : 1402-04-29
نظرات کاربران درباره این مطلب :حسین مهدلو [ 1403-01-22 ]
سلام دکتر من شش ماه پیش درد کمر داشتم رفتم پیش شکسته بند دنبالیچه من خیلی فشار داد چند دکتر رفتم پی آر پی هم کردم فایده نداشت آیا درمان میشوم از کرج بیام
الهه توکلی [ 1402-12-07 ]
سلام وعرض ادب...من برج ۵امسال عمل افتادگی رحم ومثانه انجام دادم از وقتی به هوش آمدم نمیتونم بشینم درددنبالچه گرفتم. دکتر های ارتوپد تب سنتی تب فیزیکی خیلی رفتم همه میگن التهاب شدیده دارو وامپول خیلی خوردم یک هفته پیش رفتم تهران دکتر طناز احدی جا انداخت ولی الان بازم درد دارم نمیتونم بشینم لطفا من راهنمایی کنید ۴۲ساله هستم از قزوین
شفابخش [ 1402-12-06 ]
باسلام. چند مورد از درد ولمس شدن پا فریاد میزدن با یک جلسه ماساژ روی دنبانچه که اکتر کهنه وغلیظه میکنن با یک جلسه 100درصدبهبود یافتن.
مریم عمادی [ 1402-11-27 ]
هفته پیش زمین خوردم عکس گرفتم گفتن دنبالچه در رفته یک دکتر گفت جا میندازم دکتر دیگه گفت با لیزر درد کم میکنم خوب میشه بنظرتون چه کنم
پروانه شقاقی [ 1402-11-16 ]
در رفتگی دنبالچه دارم بر اثر حاملگی این درد دنبالچه دارم یه راهنمایی کنید ممنونم
علیرضا داوری [ 1402-09-26 ]
دروداقای دکتر 10روزی است که دردخیلی زیادی درپای چپ. تارانوکه شب تا صبح بیدارم ازاین درد ام ارای رفتم می گدنه دیکس نداری زگ سیاتیک. نداری پس درد مال کحاس
فیض الله [ 1402-09-24 ]
سلام من سه سال هست روی پنجه پا نمی توانم راه بروم آیا از دررفتگی دنبالچه میشود
زهرا خاوری [ 1402-08-14 ]
سلام من حدود۴سال است که ازدرد دردخفیف وکشیدی عضلات لگن رنج میبرم دکترهم رفتم گفته دیسک کمردارم برای درمان خانگی هم رفتم گفته دنبالچه باید جابجاشود جا انداخت ولی هنوز خوب نشدم بنظر شما چکارکنم پیش چه دکتری برم که درمان شم ممنون میشم راهنمایم کنید
لیلاحمزه [ 1402-08-08 ]
سلام خداقوت وممنون بابت اطلاعات مختصرومفیدتون امیدوارم خدابه دستانتون روح شفابخش عطاکنه تابیمارانتون سلامتی شون روبازیابی کنن
جاویدان [ 1402-08-07 ]
سلام اقای دکتر خسته نباشید . من یک هفته هست از درد ناحیه کمر و دنبالچه و پای راست رنج میبزم نه میتونم بشینم نه خوب بلند بشم .زیاد سر پا نمی تونم بمونم . به نظر شما مشکل از کجا می تونه باشه . از دنبالچه یا جای دیگه ؟ ممنون میشم اگه جواب بدین از شهرستان مزاحم شدم .
حمید اسدی [ 1402-05-16 ]
دکتر مادر من به علت پوکی استخوان دچار در رفتگی لگن شده. جااندازی لگن باعث شکستگی استخوان لگن نمیشود؟
طیبه اسماعیلی [ 1402-02-27 ]
15روزه با باسن از سه پله اومدم پایین قسمت باسن دردوسوزش شدیدی داره اصلا نمیتونم بشینم عکسم انداختم گفتن دنبالچه در رفته حالا من چکار کنم
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .