چگونه از کمر درد پیشگیری کنیم؟
کمر، محل بروز اکثر موارد کمر درد و درد پشت بدن، از پنج مهره (موسوم به مهرههای L1 تا L5) در ناحیه کمری تشکیل میشود که بخش اعظم وزن بالاتنه را حمل میکنند. فضاهای بین مهرهها توسط بالشتک مانندهای نرم و گردی به نام دیسک کمر نگهداری میشود که در سراسر ستون فقرات مانند یک ضربهگیر از استخوانها هنگام حرکت بدن محافظت میکنند. نوارهای بافتی یا همان رباطها (لیگامانها) مهرهها را در جای خود نگه میدارند و تاندونها عضلهها را به ستون فقرات متصل میکنند. سی و یک جفت عصب در نخاع ریشه دارند که حرکات بدن را کنترل میکنند و سیگنالها را از بدن به مغز میفرستند.
درد کمر یکی از علل اصلی ناتوانی حرکتی در افراد زیر 45 سال است. به علت تلاقی مفاصل، استخوانها، رباط ها و عضلات درد کمر یک بیماری چند وجهی تلقی میشود که به دلایل مختلف به وجود میآید. دلایل کمردرد میتواند شامل کار بیش از حد یا عدم فعالیت جسمانی، نامناسب بودن حالت بدن، اختلالات ژنتیکی، استرس روانی، بالا رفتن سن و اختلالات پزشکی از قبیل آرتریت باشد. اگرچه درد کمر یک اختلال شایع است نباید نسبت به آن بی توجه باشید. درد کمر میتواند بر روی عملکرد جسمانی و لذت بردن از زندگی تأثیر بگذارد و باعث تغییر در خلق و خو شود و هزینههایی را به بیمار تحمیل کند. کمر درد میتواند همچنین بر روی کیفیت خواب تأثیر بگذارد و به یک اختلال ناتوان کننده تبدیل شود.
در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سلمان فلاح در اصفهان، میتوانید با روشهای درمان بدون جراحی، به رفع و بهبود درد کمر بپردازید و کیفیت زندگیتان را ارتقا داده توانایی های خود را در انجام کارها و فعالیت های روزمره، که به هر دلیل دچار اشکال شده اند؛ افزایش دهید. لطفا جهت ارتباط با این مرکز ازطریق تماس با شماره تلفن 91011414 - 031 اقدام فرمایید. همچنین میتوانید از طریق واتساپ شماره 09303970020 ، با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.
علل کمر درد
- شکستگی دیسک بین مهرهای: این وضعیت ممکن است دردناکترین و سادهترین مشکل برای شناسایی باشد. دیسک کمر یا فتق دیسک زمانی ایجاد میشود که دیسک به داخل کانال ستون فقرات کشیده میشود و روی ریشههای عصبی فشار میآورد. این امر موجب تحریک ریشههای عصبی میشود. دیسک کمر میتواند پس از خم شدن و بلند کردن اجسام یا حتی بدون هیچ دلیل مشخصی رخ دهد. دیسک کمر ممکن است باعث ایجاد کمردرد و اسپاسم عضلانی شود اما نشانه شایعتر درد سیاتیک است.
- تنگی کانال نخاعی: در تنگی کانال نخاعی، کانال نخاعی گرفته و تنگ میشود. این اتفاق باعث فشردگی اعصاب کمر و فشار بر آنها میشود. این فشار باعث کمر دردمی شود. ضعف، درد و گرفتگی در پاها نیز ممکن است رخ دهد. شایعترین علامت تنگی ستون فقرات دردی است که در هنگام راه رفتن و در هنگام نشستن کاهش مییابد.
- آرتروز: استئوآرتریت تنها یک نوع از آرتروز است که میتواند درد را ایجاد کند. آرتروز غضروف (مواد نرم، الاستیک) که مفاصل نخاعی و سایر مفاصل بدن را احاطه و محافظت میکند، از بین میبرد. کمردرد میتواند شدیدتر شود، زمانی که استئوآرتریت بر مفصل و یا زانو تأثیر میگذارد. استئوآرتریت همچنین میتواند بهطور مستقیم بر ستون فقرات تأثیر بگذارد و باعث کشیدگی عضلات، تاندونها یا رباطها و نهایتاً منجر به گردن درد و کمر درد شود.
- اسپوندیلیت آنکیلوزان (روماتیسم ستون فقرات): اسپوندیلیت آنکیلوزان یک نوع آرتروز است که باعث میشود که مفصل در ستون فقرات خشک و متورم شوند. باگذشت زمان، مفاصل خشک مخلوط میشوند و باهم رشد میکنند. شایعترین علائم درد و خشکی در باسن و کمر (مخصوصاً در صبح) است که بیش از سه ماه ادامه دارد.
- آسیب یا حادثه: بسیاری از آسیبهای کمر ناشی از چرخش و کشش ناگهانی یا حرکت ناگهانی است. این اتفاق معمولاً منجر به رگ به رگ شدن عضلانی و درد میشود.
- پوکی استخوان: پوکی استخوان (نوعی اختلال استخوانی) است که سبب نازک شدن و ضعف استخوانها در اثر از دست دادن کلسیم میشود. استخوانهای شکننده، بهویژه آن دسته از استخوانهای ستون فقرات، میتوانند راحتتر بشکنند و بیشتر در زنان مسن اتفاق میافتد. پوکی استخوان همچنین باعث شکستگیهای دیسک یا ستون فقرات میشود که در آن مهرهها مسطح میشوند. سقوط، بلند کردن اجسام سنگین و یا حرکت به روش اشتباه میتواند منجر به شکستگی دیسکی شود.
- فیبرومیالژیا: افراد مبتلابه فیبرومیالژیا احساس درد و خشکی در ماهیچهها و تاندونها، بهویژه در گردن و کمر دارند. درد میتواند هفتهها، ماهها یا سالها طول بکشد. علائم ممکن است خودبهخود ناپدید شوند فیبرومیالژیا اغلب به مشکلات خواب، قرارگیری بدن در وضعیت نامناسب یا آسیبهای قدیمی مرتبط است.
مشکلات شایع ستون فقرات
مشکلات شایع ستون فقرات به شرح زیر میباشند:
- فتق دیسک یک اختلال شایع است. در فتق دیسک بافت نرم دیسک بیرون میزند. این اختلال میتواند به علت آسیب دیدگی و تخریب دیسک به وجود بیاید.
- لق شدگی دیسک شرایطی است که در آن بافت نرم دیسک بیرون میزند اما میزان بیرون زدگی آن به اندازه فتق دیسک نیست. در صورتی که ریشه عصب درگیر شده باشد بیمار دچار درد خواهد شد.
- تنگی کانال نخاعی به تنگ شدن فضای درون کانال گفته میشود که فشار زیادی را به اعصاب و ستون فقرات وارد میکند. معمولاً این اختلال با بالا رفتن سن به وجود میآید و احتمال بی حس شدن پاها و شانهها وجود دارد.
- بیماری تحلیل برنده دیسک به وضعیت گفته میشود که دیسک بین مهرههای ستون فقرات تحلیل میرود یا خشک میشود. این اختلال نیز با بالا رفتن سن به وجود میآید.
- اسپوندیلولیستزیس شرایطی را توصیف میکند که یک استخوان در ستون فقرات دچار لغزش میشود و به سمت بیرون منحرف میگردد. با بالا رفتن سن مفاصل و رباطهای که ستون فقرات محافظت میکردند ضعیف خواهند شد. در صورتی که این اختلال به علت تحلیل رفتن مفاصل به وجود بیاید از آن تحت عنوان آرتریت یاد میشود.
- شکستگی مهرههای ستون فقرات در پی آسیب دیدگی زمین خوردن یا پوکی استخوان به وجود میآید.
- گرفتگی و کشیدگی رباطها و تاندونها و عضلاتی که از ستون فقرات و مفاصل آن مراقبت میکنند یکی دیگر از مشکلات ستون فقرات است که باعث احساس درد در کمر خواهد شد. این اختلال زمانی به وجود میآید که شما به صورت همزمان یک شیء سنگین را بردارید و سپس بچرخید. تصادفات و آسیب دیدگی حاصل از ورزش کردن از دلایل شایع گرفتگی و کشیدگی ناحیه کمر است.
- اسپاسم یا گرفتگی عضلات و تاندونهای ناحیه کمر یک اختلال نسبتاً شایع است که به علت بروز پارگی در این اعضا فرد دچار درد کمر خواهد شد. این نوع آسیب دیدگی میتواند در هنگام انجام تمرینات ورزشی به ویژه وزنه برداری به وجود بیاید.
- آرتریت به بیماری مفصل گفته میشود که باعث سفتی، تورم و التهاب مفصل خواهد شد. استئوآرتریت معمولاً با بالا رفتن سن و در دوران میانسالی خود را نشان میدهد و استخوانها و غضروف از بین میروند.
- اسپوندیلیت آنکیلوزان هم بر روی مفاصل و هم بر روی رباطهای ناحیه ستون فقرات تأثیر میگذارد.
- شکستگی فشاری در مهره به علت تحت فشار قرار گرفتن استخوان به وجود میآید. استخوانهای ستون فقرات به علت بیماری از قبیل سرطان یا فرآیند پیری ضعیف میشوند. پوکی استخوان نیز در این اختلال نقش دارد. این پدیده بیشتر در ستون فقرات ناحیه قفسه سینه یا ستون فقرات ناحیه کمر به وجود میآید.
- انحراف ستون فقرات یک اختلال مادر زادی است که معمولاً اصلاح آن نیازمند عمل جراحی است.
سایر علل بالقوه درد کمر به شرح زیر میباشد:
- بروز هر نوع عفونت در ناحیه لگن و اعصاب و ستون فقرات میتواند باعث درد کمر شود.
- نامناسب بودن بهداشت خواب و اختلالات خواب در بروز درد ناحیه کمر تأثیر بسیار زیادی دارد.
- در صورتی که تشک شما مناسب نباشد و به خوبی از ستون فقرات و کمر شما محافظت نکند شما دچار درد کمر خواهید شد یا آنکه کمر درد شما بدتر خواهد شد.
- عادات نادرست در زندگی از قبیل بی تحرکی، چاقی و اضافه وزن، نامناسب بودن حالت بدن، ایستادن، نشستن و خم شدن به مدت طولانی و قوز کردن میتواند باعث بروز درد کمر شود. رانندگی کردند به مدت طولانی یکی از دلایل بروز درد کمر است.
زمان مراجعه به پزشک
در موارد زیر فوراً نزد پزشک بروید:
- اگر کمردرد دارید که در طی شش هفته بهبود نمییابد.
- درد کمر غیر قابل تحمل میشود.
- دچار بی حسی یا ضعف در پا میشوید.
- در کنترل مثانه یا روده مشکل دارید.
روشهای پیشگیری از کمر درد
کمردرد، دلایل مختلفی دارد. در برخی مواقع علت این درد افزایش سن است که در مورد آن نمیتوان کاری کرد. بالا رفتن سن باعث فرسایش مهرهها و اجزای دیگر ستون فقرات میشود. گاهی اوقات نیز درد کمر به دلایلی چون بیماریهای استخوانی و عفونی ایجاد میشود که در آن صورت نیز نمیتوان روشهای پیشگیری را برای آن عنوان نمود؛ اما در اغلب مواقع کمردرد دلایل بسیار سادهای دارد و به علت حرکات نادرست بدن یا عدم رعایت نکات ایمنی در حین انجام کارها رخ میدهد. در این موارد میتوان با رعایت برخی نکات از ایجاد کمردرد و مشکلات ناشی از آن پیشگیری کرد. راههای پیشگیری از کمردرد عبارتند از:
- ورزش کردن: یکی از مهمترین کارهایی که میتوانید برای تقویت ماهیچهها و فعال کردن آنها انجام دهید، انجام حرکات ورزشی است. تقویت ماهیچهها باعث میشود تا کمر شما کمتر در معرض آسیب قرار گیرد و با کوچکترین ضربه یا حرکت، دچار مشکل نشود.
- وزن ایده آل: یکی از مواردی که بر روی کمر فشار وارد میکند، اضافه وزن و چاقی است. چاقی بیشاز حد، مشکلات و بیماریهای دیگری را نیز به دنبال دارد؛ بنابراین سعی کنید یک رژیم غذایی مناسب و درست داشته باشید با انجام پیادهروی روزانه و تمرینات ورزشی، وزن خود را همیشه در حالت ایدهآل نگه دارید.
- بلند کردن اجسام سنگین: بلند کردن اجسام سنگین، نیاز به رعایت اصول خاصی دارد. در صورتی که توان انجام این کار را ندارید، از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید و به کمر، زانوها و پاهایتان فشار وارد نکنید.
- صندلی مناسب: صندلی مناسبی را برای نشستن انتخاب نمایید. در صورتی که مجبور به نشستن طولانی مدت هستید، حتماً یک صندلی راحت و استاندارد را انتخاب کنید. صندلی شما باید ارتفاع مناسبی نیز داشته باشد.
- کفش مناسب: کفش یکی از مهم ترین گزینههایی است که تأثیر مستقیم بر روی کمردرد شما دارد. سعی کند کفشهای سبک و راحت را انتخاب کنید و از پوشیدن کفشهای پاشنه بلند خودداری نمایید.
- تشک مناسب: برای خوابیدن از تشکهای طبی و استاندارد استفاده کنید. سطح خواب شما باید صاف و محکم باشد.
- طرز ایستادن: به طرز ایستادن خود دقت کنید و اندام هایتان را در حالت مناسبی قرار دهید. کمر و پاهایتان را صاف و کشیده نگه دارید و سر خود را رو به جلو بگیرید. وزنتان باید به طور مساوی بر روی دو پا تقسیم شود
تشخیص کمر درد
در ابتدا پزشک پرسشهایی را در زمینه علائم و سابقه پزشکی مطرح میکند. سپس عضلههای پشت بدن و ستون فقرات را معاینه میکند و جهت تشخیص درد، ضعف یا التهاب عضلانی، سفتی، خشکی، کرختی یا واکنشهای غیرطبیعی بدن بیمار را به شیوههایی خاص حرکت میدهد. برای مثال اگر بیماری از مشکل دیسک رنج میبرد، احتمالاً هنگام بالا بردن مستقیم پا کمرش درد خواهد گرفت. پزشک معمولاً بر مبنای علائم و معاینه فیزیکی میتواند مشکل را به درستی تشخیص دهد. چنانچه پزشک تشخیص دهد که علت کمر درد به رگ به رگ شدن و کشیدگی و گرفتگی عضلات کمر، بارداری، چاقی یا هر دلیل بدون فوریت دیگری مربوط است، نیاز به انجام آزمایشهای بیشتر نخواهد بود؛ اما اگر پزشک احتمال دهد که عارضهای جدیتر و وخیمتر مهرهها یا اعصاب ستون فقرات را درگیر کرده است، به ویژه در صورت بیش از 12 هفته ادامه داشتن کمر درد، انجام یک یا چند مورد از آزمایشهای زیر ضرورت مییابد:
- پرتونگاری (اشعه ایکس) کمر و پشت بدن
- آزمایش خون
- آزمایشهای ادرار
- تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (ام. آر. آی.) ستون فقرات
- مقطع نگاری رایانهای (سی. تی. اسکن)
- بررسیهای هدایت عصبی و الکترومیوگرافی (عضلهنگاری برقی) به منظور تعیین آسیب اعصاب، عضلهها یا هر دو.
- اسکن استخوان به ویژه در صورت سابقه ابتلا به سرطان
علائم کمردرد
علامت اصلی کمردرد، درد در هر قسمت از پشت و گاهی اوقات است تا پایین باسن و پاها است. برخی از مشکلات کمر، بسته به اعصاب آسیب دیده، می تواند باعث درد در سایر قسمت های بدن شود. درد اغلب بدون درمان برطرف می شود؛ اما اگر با هر یک از علائم زیر ایجاد شود، باید به پزشک مراجعه کنید:
- کاهش وزن
- تب
- التهاب یا تورم در پشت
- درد مداوم کمر، جایی که دراز کشیدن یا استراحت کمکی نمی کند.
- درد پایین پاها
- درد که به زیر زانو می رسد.
- آسیب اخیر، ضربه یا ضربه به پشت
- بی اختیاری ادرار
- مشکل ادرار کردن
- بی اختیاری مدفوع، یا از دست دادن کنترل حرکات روده
- بی حسی در اطراف دستگاه تناسلی
- بی حسی در اطراف مقعد
- بی حسی در اطراف باسن
عوامل خطر کمر درد
درد کمر میتواند همه افراد را در مراحل مختلف از زندگی درگیر کند. در بخش زیر به فاکتورهایی اشاره میکنیم که میتواند ریسک بروز درد کمر را افزایش دهند:
- افرادی که بین 35 تا 55 سال سن دارند.
- زنان بیشتر از مردان دچار درد کمر میشوند.
- استرس، اضطراب و افسردگی باعث کمر درد میشود.
- بارداری بسیار شایع است.
- فعالیت جسمانی سنگین در بروز کمر درد نقش دارد.
- مشاغلی که با حرکات جسمی زیادی همراه هستند ریسک بروز کمر درد را افزایش میدهند.
تحقیقات علمی نشان داده افرادی که سیگار میکشند بیشتر از سایرین دچار کمردرد میشوند. سیگار کشیدن از جذب کلسیم جلوگیری میکند و جریان خون رسانی به کمر را کاهش میدهد به همین دلیل افراد سیگاری اغلب در پی آسیب دیدگی روند بهبودی را به کندی طی میکنند. همچنین فعالیتهای روزمره از قبیل سرفه کردن میتواند فشار زیادی را بر روی کمر آنها وارد کنند و آنها دچار مشکل نماید.
نحوه صحیح خوابیدن برای پیشگیری از کمر درد
حالت خوابیدن نقش مهمی را در کنترل درد کمر ایفا میکند. یادگیری نحوه خوابیدن با درد کمر به این معنا است که بهترین حالت ممکن را برای خواب انتخاب کنید که ستون فقرات شما در شرایط خوبی قرار بگیرند. خوابیدن به پشت و پهلو و استفاده از یک بالش نرم برای داشتن خواب خوب بسیار مؤثر است. استفاده از بالش فومی یا رول مخصوص گردن میتواند از سر و گردن شما محافظت کند و آنها را در شرایط خوبی نگه دارد. استفاده از بالش مخصوص گردن یک انتخاب مناسب برای محافظت از گردن از همچنین میتوانید یک عدد بالش نرم را بین زانوهای خود قرار دهید تا به رفع فشار از روی ران در حالت خوابیدن به پهلو کمک کند. اکثر افراد متوجه میشوند که خوابیدن در حالت جنینی بهترین حالت برای استراحت کردن است. خوابیدن به پهلو در حالی که زانوها به سمت قفسه سینه جمع شده است و سر به سمت قفسه سینه هدایت شده به رفع فشار از روی ستون فقرات کمک خواهد کرد. خوابیدن روی شکم به عنوان بدترین حالت خوابیدن در نظر گرفته میشود؛ زیرا به علت افزایش ریسک بد شکلی ستون فقرات فشار زیادی را به ناحیه کمر وارد میکند و باعث کمر درد میشود.
ورزش و تأثیر آن در جلوگیری از کمر درد
انجام حرکات ورزشی موجب تغذیه بهتر ستون فقرات می شود و تغدیه بهتر در ستون فقرات ترمیم ساختارهای آن را به همراه دارد. بدین منوال ورزش مناسب باعث درمان مشکلات کمر است. درصورتی که شما به درد کمر دچار نشده باشید، بهتر است که جهت جلوگیری از بروز چنین مشکلی اقدام کنید. بهترین عمل انجام حرکات کششی و ورزش درمانی در مرحله اول است. این حرکات موجب سلامت آناتومی بدن می شود. همچنین به انعطاف پذیری بیشتر ستون فقرات و قوی تر کردن آنها کمک می کند. در چنین وضعیتی شما احتمال آسیب دیدگی و درد کمر را در بدن خود کاهش داده اید. هرگز بدون مشورت با پزشک به انجام حرکات ورزشی نپردازید؛ زیرا ممکن است نتیجه عکس دهد. قبل از انجام هرگونه فعالیت بدنی درخصوص کاهش درد ناحیه کمر خود ابتدا به پزشک معالج خود مراجعه کنید. در ادامه به صورت موردی به مزایای انجام ورزش جهت تسکین درد کمر می پردازیم:
- حذف فشار وارد بر دیسک نخاع و مفاصل با تقویت عضلات ستون فقرات
- توانایی بیشتر در تحرک
- گردش خون بهتر در دیسک های ستون فقرات جهت تغذیه
- ترشح اندروفین. اندروفین مایعی است که به صورت طبیعی موجب تسکین درد می شود. انتشار مورد نیاز اندروفین در بدن نه تنها موجب تسکین درد می شود بلکه در روحیه فرد بیمار نیز تأثیر مثبت می گذارد و علائم افسردگی را از او دور می کند. همین امر جهت بهبود بهتر درد کمر می شود.
- کاهش شدت درد در نواحی پشت و گردن
- حداقل رسانی تعداد نواحی آسیب دیده
پیشگیری از کمر درد در زمان کار
برای حفظ سلامت ستون فقرات لازم است که وضعیت بدنتان را هر چند وقت یک بار تغییر بدهید. به علاوه این پویایی و حرکت دینامیک به بهبود گردش خون کمک میکند و خستگی عضلانی را کاهش میدهد. مدت طولانی نشستن در یک موقعیت ثابت در نهایت ناراحت کننده میشود. به عبارت دیگر یک موقعیت مشخص وجود ندارد که بهترین وضعیت ممکن برای تمام افراد در تمام زمانها و حین انجام دادن هر نوع کاری باشد. بلکه دامنه ی حرکتی مطلوبی وجود دارد که برای اکثر افراد حین انجام دادن کارهای مختلف در حالت نشسته مناسب است. وقتی بدنتان در حالت اندامی مناسب و حمایت شده قرار میگیرد، میتوانید بدون ناراحتی کار کنید، با این حال از یاد نبرید که هر چند وقت یک بار به خودتان استراحت بدهید، حالت اندامتان را تغییر بدهید، بلند شوید و کمی راه بروید. نشستن طولانی مدت عضلات کمر را ضعیف میکند. انجام دادن تمرینهای کششی به مدت 60 ثانیه برای خنثی کردن اثرات منفی ناشی از نشستنهای طولانی کافی است. پژوهشگران توصیه میکنند که حداقل نیمی از ساعات کاریتان را در حالت ایستاده بگذرانید. اگر میز کارتان امکان تغییر بین حالت ایستاده و نشسته را دارد، سعی کنید کارتان را به تناوب به صورت ایستاده و نشسته انجام بدهید. با انجام دادن ورزشهایی مانند یوگا، پیلاتس یا درازنشست عضلات شکم، کمر و مرکزی بدن را تقویت کنید. تقویت این عضلات حالت اندامی را بهبود و درد را کاهش میدهد.
- میز و صندلی کارتان را متناسب با بدنتان تنظیم کنید.
- انحنای طبیعی ستون فقرات را حفظ کنید: بهتر است صندلیهای اداری تکیهگاه کمر مناسبی داشته باشند که انحنای طبیعی رو به جلوی ستون فقرات را در سطح ناف حفظ کند. همچنین میتوانید بالش یا حوله لوله شدهای را پشت کمرتان قرار بدهید تا گودی کمر در وضعیت مناسبی قرار بگیرد.
- ارتفاع صندلیتان را تنظیم کنید: ارتفاع صندلی باید در حدی باشد که بتوانید کف پاهایتان را روی زمین بگذارید و زانوها با زاویه 90 درجه خم شده باشد. همچنین میتوانید پاهایتان را روی وسیلهای مانند زیرپایی بگذارید.
- دسته های صندلی را پایین بیاورید یا جدا کنید تا بازوهایتان با زاویه 90 درجه خم شود: به این ترتیب مجبور نمیشوید قوز کنید یا شانهها را بالا ببرید و بالای کمر نیز در وضعیت بهتری قرار میگیرد.
- نمایشگر را به فاصله ی یک بازو از خود و در ارتفاعی کمی پایینتر از سطح چشمانتان قرار بدهید: رعایت این فاصله باعث میشود که به جای خم شدن رو به جلو و کشیدن گردن، به عقب تکیه بدهید. اگر متوجه شدید که چشمانتان را برای دیدن صفحه نمایشگر تنگ میکنید، نور صفحه را تنظیم کنید تا فشار وارده روی چشمانتان کمتر شود.
در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سلمان فلاح، برای رفع بسیاری از دردها، توانبخشی بیماران و درمان بسیاری از بیماری ها و عوارض ناشی از آنها، از روشهای موثری مانند ، فیزیوتراپی ، طب سوزنی ، اوزون درمانی ، PRP ، مگنت درمانی ، شوک ویو درمانی ، تکارتراپی ، ورزش درمانی ، ارتوکین تراپی ، لیزر درمانی پرتوان و ... که همگی غیر جراحی بوده و به صورت سرپایی انجام می شوند، استفاده می شود. لطفا جهت ارتباط با این مرکز ازطریق تماس با شماره تلفن 91011414 - 031 اقدام فرمایید. همچنین میتوانید از طریق واتساپ شماره 09303970020 ،با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان حکیم نظامی ، خیابان شریعتی غربی ، نبش کوچه 16 ، جنب مسجد امام حسن عسکری ، طبقه اول
تلفن : 91011414 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
کاربرد بلوک عصبی برای کاهش کمر درد و سیاتیک
تاریخ انتشار : 1403-02-02تاریخ بروز رسانی : 1403-02-05 -
درمان گرفتگی و خشکی عضلات کمر
تاریخ انتشار : 1401-01-15تاریخ بروز رسانی : 1402-04-31 -
تکنیک های رهایی از سندرم شکست بعد از عمل جراحی دیسک کمر
تاریخ انتشار : 1402-08-21تاریخ بروز رسانی : 1402-08-28 -
تزریق استروئید اپیدورال (ESI) برای درمان و کاهش درد کمر و گردن
تاریخ انتشار : 1401-03-02تاریخ بروز رسانی : 1402-05-01 -
مهمترین نکات در تهیه کمربند طبی یا بریس کمر
تاریخ انتشار : 1401-05-27تاریخ بروز رسانی : 1403-04-22
نظرات کاربران درباره این مطلب :پدرام مطلبی [ 1402-05-17 ]
خسته نباشید دکتر ارجمند. آیا ورزش بدنسازی باعث کمردرد می شود؟
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .