تکنیک های رهایی از سندرم شکست بعد از عمل جراحی دیسک کمر
بین هر یک از استخوانهای ستون فقرات، دیسک قرار دارد. این دیسکها هر ضربهای را که به ستون مهرهها وارد میشود، جذب میکنند تا آسیبی به مهرهها وارد نشود. یکی از مشکلاتی که ممکن است برای دیسکهای کمر ایجاد شود بیرونزدگی و دررفتگی دیسک کمر است، در این صورت فرد به عمل دیسک کمر نیاز خواهد شد. علیرغم تشخیص دقیق و عمل جراحی موفق، ممکن است تعدادی از بیماران پس از عمل جراحی کمر، هنوز هم درد را تجربه کنند.
این درد مداوم و یا ادامه یافتن علائم به عنوان سندروم شکست جراحی کمر نامیده می شود و می تواند بر توانایی شما برای انجام کارهای روزمره تأثیر گذارد. این شکست از خود عمل جراحی نیست؛ زیرا اهداف جراحی که ممکن است شامل کم کردن فشار و تثبیت باشد می تواند حاصل شده باشد. در واقع این شکست در قطع کامل علائم است که عوامل متعددی می توانند بر نتیجه ی عمل جراحی ستون فقرات تأثیر گذارند.
دوران نقاهت بعد از جراحی ستون فقرات طولانی است و چون بسیاری از علائم فوق در اکثر عارضههای ستون فقرات حس میشود، تنها یک متخصص مجرب میتواند این سندروم را به درستی تشخیص دهد و درمان مناسب را توصیه کند. تکنیک هایی جهت رهایی از سندرم شکست بعد از عمل جراحی دیسک کمر وجود دارد که درادامه ذکر می گردد.
دلایل ایجاد درد و ناراحتی پس از جراحی کمر
عوامل مهم تأثیرگذار بر بازگشت درد و ناراحتی پس از جراحی ستون فقرات به شرح زیر هستند:
- عود مجدد دیسک کمر : در این حالت برعکس چسبندگی ها که به صورت تدریجی نمایان میشود، علائم عود فتق دیسک به صورت ناگهانی ظاهر میشوند.
- اشتباهات تکنیکی در طول عمل جراحی ستون فقرات : برای مثال در این رابطه میتوان به عدم جراحی یک بخش از فتق دیسک یا یک تکه استخوان که باعث وارد شدن فشار به عصب میشود، اشاره کرد. در هر دو حالت، فشار وارد شده به ریشه عصب میتواند باعث ایجاد درد و ناراحتی پس از عمل جراحی شود.
- نامناسب بودن عمل جراحی کمر برای فرد و عدم تشخیص مناسب این شرایط توسط پزشک
- وارد شدن فشار به یک عصب در ناحیه ستون فقرات
- ایجاد بافت زخم
بیشتر بدانید: تزریق اپیدورال برای درمان سیاتیک، کمر درد و گردن درد
به هم خوردن دینامیک و پایداری ساختمان فقرات : دراین حالت توزیع نیرو و فشار در ستون فقرات به هم خورده و موجب فشار بیش از حد به مفاصل گشته که نتیجه آن به شکل موارد زیر خواهد بود:
- ایجاد مشکل برای حرکتهای مفصل
- تغییر شرایط مفصل
- تخریب و وارد شدن آسیب به مفصل فاست
- تخریب مفصل خاجی خاصره ای یا ساکروایلیاک
علائم سندرم شکست بعد از عمل جراحی دیسک کمر
علائم زیر در اثر سندروم جراحی ناموفق دیسک کمر بروز مییابد:
- احساس دردی که بعد از جراحی دائماً در کمر، گردن یا دست و پا حس میشود.
- کاهش توانایی حرکتی ناشی از مشکلات ستون فقرات
- بهبود نیافتن بیمار
- ابتلا به ناراحتیهای دیگر ستون فقرات
تشخیص سندرم شکست بعد از عمل جراحی دیسک کمر
راه های تشخیص سندروم جراحی ناموفق دیسک کمر عبارتند از:
معاینه
پزشک معاینهی بالینی را برای تعیین و ارزیابی منشأ کمر درد انجام میدهد. همچنین پزشک محدودیت حرکتی ستون فقرات یا گردن و ضعف بازوها یا پاها را بررسی میکند. پزشک برای ارزیابی ستون فقرات در حال حرکت، از بیمار میخواهد که راه برود یا خم شود. تستهای عصبی نیز حین معاینه انجام میشود تا پزشک مطمئن شود که آسیب عصبی علت بروز علائم نیست. در این تستهای بدون درد از یک چکش استفاده میشود یا رفلکسهای عصبی و واکنشهای بخشهای مختلف بدن که میتواند نمایانگر تحت فشار قرار گرفتن عصب باشد، ارزیابی میشود.
همچنین پزشک پوست را در معرض محرکهایی مانند وسیلهی فلزی سرد قرار میدهد تا بررسی کند که آیا حس نیز آسیب دیده است یا خیر. به علاوه پزشک برای تعیین میزان ضعف ناشی از تحت فشار قرار گرفتن عصبها از بیمار میخواهد که گروههای عضلانی خاصی را حرکت دهد یا در برابر فشار دست وی مقاومت کند.
تصویربرداری
پزشکان غالباً ابتدا دستور رادیوگرافی میدهند که تصاویری دوبعدی را از داخل بدن به دست میدهد. تصویربرداری EOS نوعی رادیوگرافی و تکنیک جدیدتری است که تصاویری سه بعدی را از کل بدن، از جمله ستون فقرات و بافتهای نزدیک آن ارائه میدهد. پزشکان با توجه به عکسهای سه بعدی میتوانند تشخیص دهند که آیا بینظمی و عدم همترازی ستون فقرات میتواند عامل درد مستمر و ناتوانی بیمار باشد یا خیر.
MRI
در اسکن MRI از میدان مغناطیسی و امواج رادیویی برای تهیهی تصاویری دقیق از رباطها، دیسکها و بافتهای نرم ستون فقرات استفاده میشود. تصاویر MRI از بافتهای نرم دقیقتر و واضحتر از تصاویر سی تی اسکن است. MRI برای تشخیص سرخوردگی یا بیرون زدگی دیسک مفید است، منظور از فتق یا بیرونزدگی دیسک وضعیتی است که بخش داخلی دیسک، معمولاً در پی آسیب دیدگی یا ضعیف شدن دیسک، از حلقه های خارجی دور دیسک بیرون میزند و باعث کمر درد میشود.
CT scan
در سی تی اسکن از اشعه ی ایکس برای تهیه ی تصاویری سه بعدی و مقطعی از ستون فقرات استفاده میشود. تصاویر سی تی اسکن از استخوان ها بهتر از تصاویر ام آر آی است. سی تی اسکن برای تشخیص خاره ای استخوانی، یعنی زائده های ایجاد شده روی مهره ها، شکستگی استخوان یا دررفتگی مهره ها مفید است.
اسکن استخوان
اسکن استخوان گاهی اوقات برای تعیین تغییرات ایجاد شده در استخوان، مانند شکستگی ستون فقرات انجام میشود. پزشک با توجه به اسکن استخوان میتواند تشخیص بدهد که آیا آسیب جدیدی علت بروز علائم است یا خیر. پزشک ماده ای به نام ردیاب استخوان را در سیاه رگ بازو تزریق میکند. ردیاب در خون حرکت میکند، به استخوانها میرسد و در ناحیه های تغییر کردهای که اصطلاحاً نقاط داغ گفته میشود جمع میشود، بنابراین پزشک میتواند شکستگی هایی را تشخیص دهد که در عکس رادیوگرافی قابل مشاهده نیست.
روشهای درمان برای سندروم شکست جراحی کمر
در سندرم شکست جراحی کمر، الگوی مشخص برای ایجاد آن وجود ندارد. در حقیقت هر بیمار دارای شرایط منحصر به فرد است و به همین دلیل، برنامه درمان طراحی شده برای بیمار به شرایط و موقعیت خاص وی بستگی دارد.
1) اقدامات کمتر تهاجمی برای درمان درد کمر بعد از جراحی دیسک کمر
- کودال نوروپلاستی
- از بین بردن چسبندگی های داخل کانال نخاعی، بدون بیهوشی و برش جراحی با کمک کاتتر RACZ در این روش، بیش از 70 درصد بهبود در علائم بیماران مشاهده میشود.
- تحریک طناب نخاعی با کمک (scs)
- انجام نور و لیز با امواج رادیو فرکوئنسی بوسیله RCA
2) درمانهای غیر تهاجمی
- دارو درمانی برای عوارض ناشی از جراحی ناموفق ستون فقرات
- داروهای مسکن بدون نیاز به تجویز پزشک یا داروهای تجویزی غیر استروئیدی ضد التهاب، داروهای خاص ضد افسردگی که از تسکین دهنده درد هستند و داروهای تثبیت کننده غشایی که باعث کاهش فعالیت اعصاب آسیب دیده میشوند. در برخی موارد، پزشک ممکن است تزریق کورتیکواستروئیدی یا بیحس کنندههای مسدود کننده عصب را برای کاهش درد تجویز نماید. در موارد حاد، کاشت پمپ داخل نخاعی توصیه میشود. پمپ داخل نخاعی به منظور عبور داروهای مرفین یا داروهای دیگر تسکین دهنده درد به داخل ستون فقرات مورد استفاده قرار میگیرد.
- تزریق دارو
- بلوک های عصبی
- تخریب حرارتی
- در ابلیشن حرارتی از لیزر استفاده می شود. جراح برشی به طول تقریبی 2.5 سانتیمتر را ایجاد می کند و لیزر را از راه این برش به سمت موضع درمان هدایت میکند. آن دسته از عصب های مفصل های فاست که تحت فشار قرار دارند، در اثر تابش لیزر از بین میروند. چون عصب های هدف گرفته شده فقط این مفصل ها را تغذیه میکنند، ابلیشن حرارتی تأثیری بر توانایی حسی یا حرکتی نمیگذارد؛ اما باعث میشود که انتقال سیگنال درد از ناحیه ی درگیر به مغز متوقف شود و فشار از بین برود. لیزر و تجهیزات به کار برده شده برای برداشتن استخوان اضافی از طریق لوله ای بسیار باریک وارد بدن میشود.
- پرولوتراپی
- تزریق پلاسمای غنی شده با پلاکت
- حرکت درمانی ( فیزیوتراپی ) برای عوارض ناشی از جراحی ناموفق ستون فقرات
- طب سوزنی برای درمان عوارض ناشی از جراحی ناموفق ستون فقرات
3) روشهای جراحی برای درمان سندروم شکست جراحی کمر
معمولاً هدف از جراحی سندروم شکست جراحی کمر رفع فشردگی اعصاب نخاعی است. در این روش جراحی بخشی از سیستم اعصاب مرکزی از قبیل یک عصب یا طناب نخاعی را آزاد میکند یا با استفاده از پلاک و مهره فلزی ستون فقرات را به هم متصل میکند تا به طور کامل جوش بخورند یا به هم متصل شوند و مجدداً ستون فقرات حالت مناسب پیدا کند. در اکثر موارد جراحی ستون فقرات به کمک بیهوشی عمومی انجام میشود.
- لامینکتومی
در صورتی که بیمار دچار تنگی کانال نخاعی باشد و فضای باز موجود در ستون فقرات تنگ شده باشد یا آنکه زائده استخوانی در آن قسمت تشکیل شده باشد از جراحی لامینکتومی استفاده خواهد شد. در این روش جراح به خارج کردن لامینا میپردازد و فضای بیشتری در کانال نخاعی ایجاد خواهد شد و در نتیجه فشار از روی اعصاب این قسمت برداشته میشود. این نوع جراحی به کاهش یا رفع درد کمک میکند و پزشک در طول جراحی به خارج کردن اجزای دیسک و زائدههای استخوانی خواهد پرداخت.
- لامینوتومی و فورامینوتومی
هدف از انجام جراحی لامینوتومی و فرامینوتومی افزایش فضای فورامن از فرامین به قسمت گفته میشود که اعصاب نخاعی از آنجا عبور میکنند. این جراحی به رفع فشار از روی اعصاب و کاهش درد کمک میکند. جراح یک برش را در کمر ایجاد میکند. سپس اعصاب و رباطهای آن قسمت را به عقب میفرستد و به کمک میکروسکوپ مخصوص به مشاهده طناب نخاعی خواهد پرداخت. در مرحله بعدی پزشک به خارج کردن لامینا میپردازد تا به کانال نخاعی دسترسی پیدا کند. سپس استخوان را برش میدهد تا فورامن را بزرگ کند. گاهی اوقات در هنگام انجام این جراحی فرایند فیوژن ستون فقرات نیز انجام میشود.
- جراحی دیسککتومی
هدف از انجام جراحی دیسککتومی خارج کردن بخشی از دیسک فتق یافته یا همه نقاط آن است. این کار به رفع فشار از روی اعصاب یا طناب نخاعی کمک میکند. پزشک میتواند جراحی دیسککتومی را به صورت یک جراحی باز انجام دهد تا بتواند از طریق برشی که در کمر بیمار ایجاد کرده است به دیسک دسترسی پیدا کند. گاهی اوقات نیز از جراحی میکرودیسککتومی که یک جراحی کم تهاجمی است استفاده خواهد کرد. در این نوع جراحی پزشک یک برش کوچک را در کمر ایجاد میکند و از وسایل مخصوص برای خارج کردن اجزای دیسک استفاده خواهد کرد. پزشک میتواند در کنار جراحی دیسککتومی به انجام جراحی فیوژن نخاعی یا لامینکتومی نیز بپردازد.
درمان تنگی کانال نخاعی بدون جراحی یکی از خدمات ویژه کلینیک دکتر فلاح در اصفهان می باشد. شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر درباره شرایط انجام این روش با شماره تلفن 91011414 - 031 تماس حاصل فرمایید.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان حکیم نظامی ، خیابان شریعتی غربی ، نبش کوچه 16 ، جنب مسجد امام حسن عسکری ، طبقه اول
تلفن : 91011414 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
رگ به رگ شدن کمر و انواع روش های درمان
تاریخ انتشار : 1402-11-18تاریخ بروز رسانی : 1403-04-22 -
درد کمر هنگام نشستن و خم شدن و راه های پیشگیری و درمان آن
تاریخ انتشار : 1400-10-13تاریخ بروز رسانی : 1403-04-22 -
درد های ستون فقرات چه دلایلی دارند؟
تاریخ انتشار : 1400-09-20تاریخ بروز رسانی : 1403-04-22 -
درمان گرفتگی و خشکی عضلات کمر
تاریخ انتشار : 1401-01-15تاریخ بروز رسانی : 1402-04-31 -
درباره آرتروز و دیسک کمر بیشتر بدانید
تاریخ انتشار : 1400-05-05تاریخ بروز رسانی : 1402-04-21
نظرات کاربران درباره این مطلب :نوری [ 1402-09-18 ]
سلام من دو سال پیش جراحی باز داشتم، و بعد از جراحی کمرم مدتی دردش کمتر شد ولی حدود چند ماهه که مجدداا دردهام شروع شده، و بسیار درد دارم طوری که نشستن و برخاستن برام مشکل شده یعنی مجددا باز باید جراحی کنم، آیا امکانش هست دوباره برگرده
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .