مونوپلژی چیست و چگونه بر بدن شما تأثیر میگذارد؟
بدن انسان دارای یک سیستم عصبی گسترده است. یکی از کارکردهای سیستم عصبی انسان به حرکت در آوردن عضلات بدن است. وقتی یک قسمت از سیستم عصبی آسیب میبیند، این وضعیت میتواند باعث ایجاد اختلال در فعالیت پیام رسانی یک عضله یا یک گروه عضله شود. وضعیت اخیر به ضعف عضلانی یا فلج در ناحیه آسیب دیده میشود. آسیب دیدن سیستم عصبی میتواند شامل مغز، طناب نخاعی، یا یک عصب یا تعداد بیشتری از عصبها شود و بر یکی از اندامها در قسمت فوقانی یا تحتانی بدن تأثیر منفی بگذارد.
مونوپلژی نوعی فلج است که بر یک عضو یا اندام، اغلب اوقات یک دست، تأثیر میگذارد؛ اما این بیماری همچنین میتواند یکی از پاها را نیز درگیر کند. برخی اوقات مونوپلژی ممکن است اختلالی موقتی باشد؛ اما در موارد دیگر امکان دائمی شدن آن وجود دارد. افراد دچار مونوپلژی معمولاً کنترل روی سایر قسمت های بدن خود را حفظ میکنند؛ اما در اندام درگیر نه حس دارند و نه میتوانند آن را حرکت دهند.
در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سلمان فلاح، برای رفع بسیاری از دردها، توانبخشی بیماران و درمان بسیاری از بیماری ها و عوارض ناشی از آنها، از روشهای موثری مانند ، فیزیوتراپی ، طب سوزنی ، اوزون درمانی ، PRP ، مگنت درمانی ، شوک ویو درمانی ، تکارتراپی ، ورزش درمانی ، ارتوکین تراپی ، لیزر درمانی پرتوان و ... که همگی غیر جراحی بوده و به صورت سرپایی انجام می شوند، استفاده می شود. لطفا جهت ارتباط با این مرکز ازطریق تماس با شماره تلفن 91011414 - 031 اقدام فرمایید. همچنین میتوانید از طریق واتساپ شماره 09303970020 ،با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.
علائم و خطرات مونوپلژی
علائم مونوپلژی ممکن است به تدریج و با پیشرفت آسیب مغزی ایجاد شود یا در اثر آسیب یا سکته مغزی، یکدفعه ظاهر شود. ناتوانی حرکتی در یکی از دستها یا پاها اصلی ترین علامت مونوپلژی است و دیگر علائم آن بسته به علت مونوپلژی عبارتند از:
- سفتی یا گرفتگی عضلات
- بیحسی اندام آسیب دیده
- احساس سوزن سوزن شدن یا گزگز دست وپا
- آتروفی (کاهش حجم) یا شلی عضلات
- لنگی یا ضعف در یک عضو
- مشکلات حرکتی و عملکردی
- عدم کنترل ارادی و غیر ارادی عضلات
- پیچ خوردن انگشتان دست یا پای فلج دیده
- مشکلات بینایی یا شنوایی
- مشکلات گفتاری
- به علاوه ممکن است شخص دچار درد عمومی، درد شانه ، احساس درد دست یا پای آسیب دیده و یا حتی سردرد شود.
افرادی که دچار مونوپلژی می شوند، به دلیل کاهش ارتباط عصبی مغز و اندام های حرکتی، با ضعف یا فلج در یکی از اعضای حرکتی بدن مواجه می شوند. فلج عضو در اغلب موارد با آتروفی یا کاهش توان عضلانی همراه است؛ ولی ممکن است مونوپلازی بدون آتروفی باشد که البته این مسئله به ندرت رخ می دهد.
چه عواملی باعث مونوپلژی میشود؟
اگرچه فلج مغزی علت اصلی مونوپلژی است؛ اما شماری از سایر آسیبها و بیماریها نیز میتوانند منجر به این شکل از فلج عضلانی ناقص شوند که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سکته مغزی
- تومورها
- صدمه به اعصاب به دلیل جراحت یا بیماری
- گیرافتادگی و تحت فشار قرارگرفتن عصب
- آسیب به نورون حرکتی
- آسیب مغزی
- فشردهشدن یا قطع شدن عصب در ناحیه درگیر
- مونوپلژی گاهی اوقات یک وضعیت موقت است و به ویژه پس از سکته یا ضربه مغزی به صورت رایج دیده میشود. اگر اعصاب درگیر در ناحیه فلج به صورت کامل قطع نشده باشند اغلب میتوان با فیزیوتراپی میتوان بخش قابلتوجهی از عملکرد ماهیچه را برگرداند.
علائم مونوپلژی
علائم مونوپلژی می توانند به طور ناگهانی بروز کنند مانند مواردی که در اثر یک آسیب یا سکته مغزی اتفاق می افتند. علائم همچنین ممکن است با گذر زمان به دلیل پیشرفت فلج مغزی یا بیماری نورون حرکتی به تدریج پیشرفت کنند. علامت اصلی مونوپلژی یا فلج تک اندام عدم توانایی حرکت یکی از دست ها یا پاها است. علاوه بر مورد بالا ممکن است علائم زیر را نیز در اندام آسیب دیده یا اطراف آن تجربه کنید:
- کاهش حس
- سفتی یا اسپاسم عضلانی
- احساس بی حسی و سر شدگی یا سوزن سوزن شدن
- از دست دادن تون عضلانی یا عضلات فلاپی و شل
- خم و کج شدن انگشتان دست یا پا در اندام آسیب دیده
تشخیص مونو پلژی
اگر فلج را تجربه کرده اید، به یک ارزیابی پزشکی کامل نیاز دارید. این شامل یک معاینه عصبی جامع است که شامل مراحلی مانند بررسی رفلکسها، تست قدرت، معاینه حسی و موارد دیگر میشود. آزمایشات دیگری که نیاز دارید بر اساس الگوی فلج شما تعیین می شود و ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تصویربرداری ستون فقرات: مانند CT یا MRI ستون فقرات
- سوراخ کمری: سوزنی که بین دو مهره فرو میرود تا مایع مغزی نخاعی برای آنالیز به دست آید.
- تصویربرداری از مغز: مانند توموگرافی کامپیوتری مغز (CT) یا تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)
- الکترومیوگرافی (EMG) و مطالعه هدایت عصبی (NCV): آزمایشهایی که از الکترودها برای ثبت سیگنالهای الکتریکی در اعصاب و عضلات شما استفاده میکنند.
نتایج این آزمایشها میتواند به پزشک شما کمک کند تا نوع بیماری را که باعث فلج شما میشود تشخیص دهند.
مقایسه مونوپلژی و همی پلژی
مونوپلژی فلجی است که بر اندام فوقانی یا تحتانی بدن تأثیر می گذارد، بنابراین به عنوان مثال، اگر شما تک پلژی هستید و نمی توانید دست راست خود را حرکت دهید، همچنان می توانید پای راست خود را حرکت دهید. همی پلژی فلجی است که یک قسمت از بدن را درگیر می کند. هر دو سمت راست و چپ بدن ممکن است تحت تأثیر قرار گیرند. اگر همی پلژی سمت راست داشتید، نمیتوانید دست راست و پای راست خود را حرکت دهید. ماهیچه های سمت راست صورت نیز ممکن است تحت تأثیر قرار گیرند.
توانبخشی بیماران مونوپلژی در کلینیک های طب فیزیکی
روشهای توانبخشی بیماری سی پی (فلج مغزی) عبارتند از:
دارو درمانی
داروهایی وجود دارند که میتوانند به تسکین علائم فلج مغزی کمک کنند. این داروها عبارتند از:
- داروهایی برای سفتی عضلات -مانند دیازپام یا باکلوفن که میتوانند به صورت قرص یا مایع مصرف شوند. (باکلوفن را گاهی اوقات میتوان به صورت پمپ کوچکی در زیر پوست استفاده کرد که امکان جریان یافتن دارو به ناحیهی داخل ستون فقرات را فراهم میکند).
- تزریق سم بوتولینوم- تزریقهایی که باعث شل شدن برخی عضلات یا گروههای عضلانی به مدت چند ماه میشوند.
- دارویی به نام ملاتونین برای مشکلات خوابیدن
- داروهای ضد تشنج برای مشکل صرع
- داروهای ملین برای یبوست
- مسکن برای هرگونه درد یا ناراحتی
- دارویی برای کاهش سرازیر شدن آب دهان
- احتمال نیاز بیمار به تمام این داروها بسیار کم است.
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی درمانی است که شامل تکنیکهایی مانند ورزش و حرکات کششی جهت کمک به حفظ و شاید بهبود حرکات بیمار میباشد. این روش یکی از مهمترین درمانها برای فلج مغزی است. جلوگیری از کوتاه شدن عضلات و از دست رفتن دامنهی حرکتی آنها (کنتراکچر) که میتواند دردناک باشد و بر رشد استخوانها و عضلات تأثیر بگذارد. همچنین ممکن است در صورت لزوم، وسایل کمکی برای راه رفتن (مانند واکر یا عصا) و یا بریسهای مخصوص دست و پا (ارتز) برای حمایت کردن از اندام توصیه شوند.
کار درمانی
کار درمانی به معنی شناسایی مشکلات بیمار توسط پزشک و انجام کارهایی به طور روزمره برای کمک به آنها میباشد. پزشک میتواند به بیمار در مورد بهترین روش جهت انجام فعالیتهایی که نیاز به حرکات پیچیده دارند، توصیههایی بکند. کار درمانی میتوانند در افزایش اعتماد به نفس و استقلال بیمار به خصوص با افزایش سن بسیار مؤثر باشد.
گفتار درمانی
گفتار درمانی میتواند به بیمارانی که در ارتباط برقرار کردن مشکل دارند از طریق فراهم کردن امکان تمرین تکلم با انجام ورزشها یا آموزش یک روش جایگزین برای ارتباط با دیگران مانند زبان اشاره یا تصاویر کمک کند. یک متخصص گفتار درمانی همچنین ممکن است بتواند تجهیزات مخصوصی را برای کمک به ارتباط برقرار کردن بیمار ارائه کند مانند یک کامپیوتر متصل شده به دستگاهی که تولید صدا میکند.
قبل از سن بلوغ و پیش از آنکه صفحات رشد بسته شوند؛ با توجه به ژن و شرایط فیزیکی افراد؛ می توان با اقداماتی از جمله مصرف برخی از مکمل ها و انجام ورزشهای جهشی - پرشی مانند والیبال و بسکتبال، کمی به افزایش قد کمک کرد. شما می توانید برای دریافت مشاوره و راهکارهای مناسب افزایش قد فرزندانتان با متخصصان طب فیزیکی مشورت نمایید. کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سلمان فلاح در اصفهان پذیرای شما مراجعین محترم می باشد. لطفا جهت ارتباط با این مرکز و کسب اطلاعات بیشتر ازطریق تماس با شماره تلفن 91011414 - 031 اقدام فرمایید. همچنین میتوانید از طریق واتساپ شماره 09303970020 ، مشاوره بگیرد.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان حکیم نظامی ، خیابان شریعتی غربی ، نبش کوچه 16 ، جنب مسجد امام حسن عسکری ، طبقه اول
تلفن : 91011414 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
متخصص طب فیزیکی و توان بخشی چه کسی است؟
تاریخ انتشار : 1400-05-08تاریخ بروز رسانی : 1402-04-21 -
کودکان استثنائی چه کسانی هستند و توانبخشی کودکان استثنایی چگونه است؟
تاریخ انتشار : 1402-09-30تاریخ بروز رسانی : 1402-10-04 -
بیوفیدبک چیست و چه کاربردی دارد؟
تاریخ انتشار : 1401-05-23تاریخ بروز رسانی : 1402-05-02
نظرات کاربران درباره این مطلب :خلیل محمدی [ 1402-05-17 ]
سلام وقت بخیر دکتر . من هنگام خواب احساس گزگز دست دارم . می تونه به دلیل مونوپلژی باشه؟
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .