علائم پارگی و کشیدگی تاندون روتاتور کاف شانه
پارگی تاندون روتاتور کاف شانه یک علت شایع درد و ناتوانی در میان بزرگسالان است. پاره شدن روتاتور کاف شانه شما را ضعیف میکند. این بدان معناست که بسیاری از فعالیتهای روزانه، مانند شانه کردن موها یا لباس پوشیدن، ممکن است دردناک و انجام آنها دشوار شود. ترمیم تاندون شانه و درمان کشیدگی و التهاب تاندون شانه با طب فیزیکی از روش های غیر جراحی برای بهبود عملکرد شانه و کاهش عوارض ناشی از پارگی روتارکاف می باشد.
- انواع پارگی تاندون روتاتور کاف شانه
- علت پارگی تاندون روتاتور کاف شانه
- عوامل خطرساز پارگی تاندون روتاتور کاف شانه
- علائم پارگی تاندون روتاتور کاف شانه
- تشخیص پارگی تاندون روتاتور کاف شانه
- درمان پارگی تاندون روتاتور کاف شانه
- مقایسه درمانهای جراحی و غیرجراحی پارگی تاندون شانه
- مزایا و معایب درمان غیرجراحی پارگی تاندون روتاتور کاف شانه
شانه شما از سه استخوان تشکیل شده است: استخوان بازو، تیغه شانه (کتف) و استخوان ترقوه. شانه یک مفصل توپ و کاسه است: توپ یا سر استخوان بازوی شما در یک حفره کم عمق در تیغه شانه شما قرار میگیرد. هنگامی که یک یا چند تاندون روتاتور کاف پاره میشود، تاندون دیگر به طور کامل به سر استخوان بازو نمیچسبد. بیشتر پارگیها در تاندون فوق نخاعی شانه اتفاق میافتد اما سایر قسمتهای روتاتور کاف نیز ممکن است درگیر شوند. در بسیاری از موارد، پارگی تاندونها با ساییدگی شروع میشود. با پیشرفت آسیب، تاندون ممکن است به طور کامل پاره شود، گاهی اوقات با بلند کردن یک جسم سنگین.
انواع پارگی تاندون روتاتور کاف شانه
پارگی انواع مختلفی دارد از جمله:
- پارگی جزئی: به این نوع پارگی، پارگی ناقص نیز گفته میشود. به تاندون آسیب میرساند، اما آن را به طور کامل قطع نمیکند.
- پارگی تمام ضخامت: به این نوع پارگی، پارگی کامل تاندون شانه نیز گفته میشود. تمام تاندون را از استخوان جدا میکند. با پارگی تمام ضخامت، اساسا یک سوراخ در تاندون بوجود میآید.
علت پارگی تاندون روتاتور کاف شانه
دو علت اصلی پارگی تاندون شانه یا روتاتور کاف عبارتند از:
پارگی حاد:
اگر روی بازوی خود به زمین بیفتید یا چیزی خیلی سنگین را با حرکات تند بلند کنید، ممکن است روتاتور کاف خود را پاره کنید. این نوع پارگی میتواند با آسیبهای دیگر شانه مانند شکستگی استخوان ترقوه یا دررفتگی شانه نیز رخ دهد.
پارگی دژنراتیو:
بیشتر پارگیها در نتیجه فرسودگی تاندون شانه است که به آرامی در طول زمان اتفاق میافتد. این انحطاط به طور طبیعی با افزایش سن رخ میدهد. پارگی روتاتور کاف در بازوی غالب بیشتر است. اگر پارگی دژنراتیو در یک شانه دارید، احتمال پارگی روتاتور کاف در شانه مقابل بیشتر است، حتی اگر در آن شانه درد نداشته باشید.
عوامل متعددی در ایجاد پارگی دژنراتیو یا مزمن روتاتور کاف نقش دارند.
- فشار تکراری: تکرار دوباره و دوباره همان حرکات شانه میتواند به عضلات و تاندونهای روتاتور کاف فشار وارد کند. بیسبال، تنیس، قایق رانی و وزنه برداری نمونههایی از فعالیتهای ورزشی هستند که میتوانند شما را در معرض خطر پارگی بیش از حد قرار دهند. بسیاری از مشاغل و کارهای روزمره نیز میتوانند باعث پارگی ناشی از استفاده بیش از حد شوند.
- کمبود خون: با افزایش سن، جریان خون در تاندونهای روتاتور کاف کاهش مییابد. بدون خونرسانی مناسب، توانایی طبیعی بدن برای ترمیم آسیب دیدگی تاندون شانه مختل میشود. این در نهایت میتواند منجر به پارگی تاندون شود.
- خارهای استخوانی: با افزایش سن، خارهای استخوانی (رشد بیش از حد استخوان) اغلب در قسمت زیرین استخوان آکرومیون ایجاد میشوند. وقتی بازوهایمان را بلند میکنیم، خارها روی تاندون روتاتور کاف مالیده میشوند. این عارضه گیرافتادگی شانه نامیده میشود و به مرور زمان تاندون را ضعیف کرده و احتمال پارگی آن را افزایش میدهد.
عوامل خطرساز پارگی تاندون روتاتور کاف شانه
از آنجایی که بیشتر پارگیهای روتاتور کاف عمدتا به دلیل ساییدگی و پارگی طبیعی همراه با افزایش سن ایجاد میشوند، افراد بالای 40 سال در معرض خطر بیشتری قرار دارند. افرادی که بلند کردن مکرر یا فعالیتهای بالای سر را انجام میدهند نیز در خطر پاره شدن تاندون شانه هستند. ورزشکاران به ویژه در برابر پارگی بیش از حد آسیبپذیر هستند، به ویژه بازیکنان تنیس و بیسبال. نقاشان، نجارها و دیگرانی که کارهای بالای سر انجام میدهند نیز شانس بیشتری برای پارگی دارند. بیشتر پارگیها در بزرگسالان جوان ناشی از یک آسیب تروماتیک مانند زمین خوردن است.
علائم پارگی تاندون روتاتور کاف شانه
شایعترین علائم پارگی و کشیدگی روتاتور کاف عبارتند از:
- درد در هنگام استراحت و در شب، به خصوص اگر روی شانه آسیبدیده دراز بکشید.
- درد هنگام بلند کردن و پایین آوردن بازو یا با حرکات خاص.
- ضعف هنگام بلند کردن یا چرخاندن بازو.
- کریپتوس یا احساس ترق ترق هنگام حرکت دادن شانه در موقعیتهای خاص.
- لازم به ذکر است که برخی از پارگیهای روتاتور کاف دردناک نیستند. با این حال، این پارگیها همچنان ممکن است منجر به ضعف بازو و سایر علائم شود.
تشخیص پارگی تاندون روتاتور کاف شانه
- پس از بحث در مورد علائم و سابقه پزشکی، پزشک شانه شما را معاینه خواهد کرد. آنها بررسی خواهند کرد که آیا در هر ناحیه حساس است یا تغییر شکلی یا التهاب در تاندون شانه وجود دارد یا خیر. برای اندازهگیری دامنه حرکتی شانه، پزشک از شما میخواهد بازوی خود را در چندین جهت مختلف حرکت دهید.
- پزشک سایر مشکلات مفصل شانه را بررسی خواهد کرد. همچنین ممکن است گردن شما را معاینه کند تا مطمئن شود که درد ناشی از یک عصب فشرده نیست و سایر بیماریها مانند آرتریت را رد کند.
آزمایشهای دیگری که ممکن است به پزشک شما در تأیید تشخیص علت درد کمک کند عبارتند از:
- اشعه ایکس
- سونوگرافی یا MRI
درمان پارگی تاندون روتاتور کاف شانه
اگر دچار پارگی روتاتور کاف هستید و علیرغم افزایش درد به استفاده از آن ادامه میدهید، ممکن است آسیب بیشتری ایجاد کنید. پارگی روتاتور کاف میتواند با گذشت زمان بزرگتر شود. درد مزمن شانه و بازو دلایل خوبی برای مراجعه به پزشک هستند. درمان زودهنگام میتواند از بدتر شدن علائم شما جلوگیری کند. همچنین شما را خیلی سریعتر به روال عادی خود باز میگرداند.هدف هر درمانی کاهش درد و بازگرداندن عملکرد است. چندین گزینه برای درمان پارگی روتاتور کاف وجود دارد و بهترین گزینه برای هر فردی متفاوت است. در برنامه ریزی درمان، پزشک سن، سطح فعالیت، سلامت عمومی و نوع پارگی شما را در نظر میگیرد. در حدود 80 درصد از بیماران، درمان غیرجراحی مانند فیزیوتراپی وورزش برای درمان پارگی تاندون شانه باعث تسکین درد و بهبود عملکرد شانه و حتیجوش خوردن تاندون شانه میشود.
گزینههای درمان غیر جراحی کشیدگی و پارگی تاندون شانه ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- استراحت: پزشک شما ممکن است استراحت و محدود کردن فعالیتهای سربار را پیشنهاد دهد. او همچنین ممکن است یک بند برای کمک به محافظت از شانه شما و ثابت نگه داشتن آن تجویز کند.
- اصلاح فعالیت: از فعالیتهایی که باعث درد شانه میشود خودداری کنید.
- داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDs): داروهای ضد التهابی مانند ایبوپروفن، آسپرین و ناپروکسن درد و تورم را کاهش میدهند.
- تمرینات تقویتی و فیزیوتراپی: تمرینات خاص باعث بازیابی حرکت و تقویت شانه شما میشود. برنامه تمرینی شما شامل حرکات کششی برای بهبود انعطافپذیری و دامنه حرکت شانه است. تقویت ماهیچههایی که از شانه شما حمایت میکنند نیز میتواند درد را تسکین دهد و از آسیب بیشتر جلوگیری کند. فیزیوتراپی یکی از بهترین روشهای درمان پارگی تاندون شانه بدون جراحی است.
- تزریق استروئید: اگر استراحت، داروها و فیزیوتراپی درد شما را تسکین ندهد، تزریق یک بیحس کننده موضعی و یک داروی کورتیزون ممکن است مفید باشد. کورتیزون یک داروی ضد التهابی بسیار موثر است. با این حال، برای همه بیماران موثر نیست.
درمان شانه درد با توجه به علت ایجاد آن و همچنین میزان و نوع آسیبدیدگی شانه متفاوت است. متخصصین طب فیزیکی انواع دردهای شانه را بدون جراحی و با بکارگیری روشهای کم تهاجمی بهبود بخشیده و درمان مینماید. شما میتوانید برای بهره مندی از این روشها به کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سلمان فلاح در اصفهان مراجعه نمایید.
مقایسه درمانهای جراحی و غیرجراحی پارگی تاندون شانه
در جدول زیر به تفاوت های اصلی روشهای جراحی و غیرجراحی و کم تهاجمی درمان پارگی و کشیدگی تاندون شانه می پردازیم :
درمان با جراحی | درمان غیر جراحی |
امکان ترمیم کامل تاندون، مناسب آسیبهای شدید | مناسب پارگیهای خفیف تا متوسط و کاهش سریع درد |
هزینه بالا، نیاز به بیهوشی و خطر عوارض جراحی | هزینه کم، محدودیت در بهبود کامل و احتمال عود مجدد |
کاندیدای این روش افراد جوان و ورزشکار هستند | کاندیدا؛ افراد مسن، دارای پارگی جزئی و محدودیت جراحی هستند |
مؤثرتر برای بازگشت کامل عملکرد شانه در موارد شدید | بهبود درد و عملکرد در اکثر موارد خفیف و متوسط. |
احتمال بازگشت علائم کم | احتمال برگشت پذیری بالا |
داراری دوره بهبودی و استراحت | بهبودی به مرور و طی جلسات درمان |
نیاز به بستری | عدم نیاز به بستری |
مزایا و معایب درمان غیرجراحی پارگی تاندون روتاتور کاف شانه
مزیت اصلی درمان غیرجراحی این است که از خطرات عمده جراحی جلوگیری میکند، مانند:
- عفونت
- سفتی دائمی
- عوارض بیهوشی
- زمان بهبودی طولانی
معایب درمان غیرجراحی عبارتند از
- اندازه پارگی ممکن است با گذشت زمان افزایش یابد.
- ممکن است نیاز باشد که فعالیتها محدود شود.
آرنج تنیس بازان التهاب یا در برخی موارد ریزشکاف تاندونهایی است که به عضلات ساعد در قسمت خارجی آرنج میپیوندند. ماهیچهها و تاندونهای ساعد در اثر استفاده بیش از حد آسیب میبینند چراکه حرکات یکسان را بارها و بارها تکرار میکنند. این امر منجر به درد و حساسیت در قسمت بیرونی آرنج میشود. این عارضه در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سلمان فلاح در اصفهان با روشهای غیر جراحی، مانند طب سوزنی قابل درمان میباشد. لطفا جهت ارتباط با این مرکز ازطریق تماس با شماره تلفن 91011414 - 031 اقدام فرمایید. همچنین میتوانید از طریق واتساپ شماره 09303970020 ،با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان حکیم نظامی ، خیابان شریعتی غربی ، نبش کوچه 16 ، جنب مسجد امام حسن عسکری ، طبقه اول
تلفن : 91011414 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
درمان آسیب های تاندون روتاتور کاف شانه با PRP
تاریخ انتشار : 1401-01-19تاریخ بروز رسانی : 1402-04-31 -
رفع دردهای مزمن و تقویت شانه با فیزیوتراپی
تاریخ انتشار : 1401-07-15تاریخ بروز رسانی : 1402-05-03 -
آناتومی عضلات روتاتور کاف شانه
تاریخ انتشار : 1401-01-11تاریخ بروز رسانی : 1402-04-31 -
علائم، علل و روشهای پیشگیری از سندروم گیر افتادگی شانه
تاریخ انتشار : 1402-05-31تاریخ بروز رسانی : 1402-07-15 -
افتادگی شانه و درمان آن توسط متخصص طب فیزیکی
تاریخ انتشار : 1402-06-21تاریخ بروز رسانی : 1402-07-02
نظرات کاربران درباره این مطلب :میثاق شعبانی [ 1402-05-17 ]
من برای درمان درد شانه از فیزیوتراپی استفاده کردم واقعا اثر بخش بود.
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .