دکتر سلمان فلاح
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / مگنت درمانی / مگنت تراپی زانو؛ مزایا ، کاربرد ها و عوارض

مگنت تراپی زانو؛ مزایا ، کاربرد ها و عوارض

مگنت ‌تراپی یک روش درمانی مکمل و غیرتهاجمی است که از میدان‌های مغناطیسی برای کاهش درد و التهاب در انواع مختلفی از بیماری‌ها از جمله آرتروز زانو استفاده می‌کند. آرتروز زانو، یکی از شایع‌ترین بیماری‌های مفصلی در جهان است که منجربه تخریب تدریجی غضروف زانو و ایجاد درد و محدودیت در حرکت می‌‌شود. با افزایش تقاضا برای روش‌های درمانی کم‌‌خطر و بدون نیاز به جراحی، مگنت‌ تراپی به‌‌عنوان یکی از گزینه‌ های نوین در مدیریت درد و علائم آرتروز معرفی شده است. در این مقاله، به بررسی مکانیسم اثر، مزایا و اثربخشی مگنت ‌تراپی در درمان آرتروز زانو می‌پردازیم.

آنچه در این مطلب میخوانید

مگنت ‌تراپی زانو چیست؟

مگنت تراپی یا درمان با میدان مغناطیسی، روش درمانی غیرتهاجمی است که در آن از میدان‌های مغناطیسی برای تسکین درد، کاهش التهاب و بهبود فرایند التیام استفاده می‌شود. این روش که به‌عنوان روش درمانی مکمل به کار می‌رود می‌تواند برای انواع مختلف دردهای زانو از جمله آرتروز، آسیب‌های ورزشی، التهاب زانو و ... مفیده بوده و فرایند بهبود زانو را تسریع کند.

چگونه مگنت ‌تراپی به کاهش درد ناشی از آرتروز زانو کمک می ‌کند؟

مکانیسم دقیق عملکرد مگنت تراپی مشخص نیست؛ اما مطالعات اولیه نشان داده‌اند که میدان‌های مغناطیسی می‌توانند جریان خون را در ناحیه‌ی تحت درمان افزایش دهند. این کار به رساندن اکسیژن و مواد مغذی بیشتر به سلول‌های آسیب‌دیده کمک کرده و باعث تسریع روند بهبودی آرتروز زانو می‌شود. همچنین، مگنت تراپی می‌تواند باعث کاهش التهاب در انواع آسیب‌های زانو شود. علاوه‌بر این موارد، این روش درمانی می‌تواند با تأثیر بر گیرنده‌های درد و آزادسازی اندورفین‌ها (مسکن‌های طبیعی بدن) می‌تواند باعث کاهش احساس درد و تسکین طبیعی درد زانو شود.

مزایای مگنت ‌تراپی برای بیماران مبتلا به آرتروز زانو

مگنت تراپی روش درمانی غیرتهاجمی است که طیف وسیعی از آسیب‌های زانو از جمله آرتروز را التیام می‌دهد. از جمله مزایای مگنت تراپی آرتروز زانو می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

مگنت تراپی زانو

کاربرد های مگنت ‌تراپی آرتروز زانو

مگنت تراپی آرتروز زانو یکی از راهکارهای درمانی مکمل است؛ به این معنی که درمان اصلی آرتروز زانو نیست؛ اما در کنار سایر روش‌های درمانی استفاده می‌شود تا با افزایش تاثیر آنها، به بهبودی سریع‌تر بافت منجر شود. از جمله کاربردهای مگنت تراپی آرتروز زانو می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. تسریع روند بهبودی پس از جراحی: پس از جراحی تعویض مفصل زانو می‌توان با مگنت تراپی روند بهبود زانو را سرعت بخشید.
  2. بهبود گردش خون و کاهش التهاب: مگنت تراپی با افزایش گردش خون در ناحیه‌ی آسیب دیده، به بهبود تغذیه سلول‌ها و ترمیم بافت‌ها کمک می‌کند و باعث کاهش التهاب و درد ناشی از آسیب غضروف‌ها می‌شود.
  3. تقویت عضلات اطراف مفصل: تقویت عضلات پا در افراد مبتلا به آرتروز زانو می‌تواند به بهبود وضعیت زانو و کاهش درد کمک کند. مگنت تراپی به بهبود گردش خون کمک می‌کند که این امر به نوبه خود به تقویت عضلات اطراف مفصل زانو منجر می‌شود. عضلات قوی‌تر، از مفصل بهتر محافظت کرده و فشار کمتری به آن وارد می‌کنند.
  4. افزایش دامنه‌ی حرکتی: با کاهش درد و التهاب، دامنه حرکتی مفصل زانو افزایش یافته و فرد می‌تواند فعالیت‌های روزمره خود را با راحتی بیشتری انجام دهد.
  5. تسکین درد مزمن: مگنت تراپی با تأثیر بر گیرنده‌های درد و آزادسازی اندورفین‌ها به کاهش درد مزمن ناشی از آرتروز کمک می‌کند.
  6. تحریک بازسازی بافت: مگنت‌تراپی می‌تواند فرآیندهای ترمیم بافت‌های آسیب‌دیده را تسریع کند و به بازسازی غضروف و سایر بافت‌های مفصلی کمک کند.

مقایسه مگنت ‌تراپی با روش ‌های درمانی دیگر آرتروز زانو

مگنت تراپی روش غیرتهاجمی برای بهبود وضعیت آرتروز زانو است. این روش از جنبه‌های مختلفی با روش‌های درمانی رایجی مانند فیزیوتراپی، دارو درمانی و پی آر پی متفاوت است که در ادامه به این تفاوت‌ها اشاره خواهیم کرد:
مقایسه‌ی مگنت تراپی و فیزیوتراپی: فیزیوتراپی شامل تمرینات ورزشی، ماساژ، گرما و سرما درمانی و استفاده از دستگاه‌های ویژه برای تقویت عضلات و بهبود دامنه‌ی حرکتی است؛ درحالی‌که در مگنت تراپی نیازی به ورزش یا فعالیت بدنی بیماران نیست. مگنت تراپی بیشتر روی کاهش درد و التهاب تمرکز دارد؛ اما فیزیوتراپی برای بهبود عملکرد عضلات و تقویت آنها به کار می‌رود. در بسیاری از افراد، مگنت تراپی همراه با فیزیوتراپی تجویز می‌شود.
مقایسه‌ی مگنت تراپی و دارو درمانی: دارو درمانی روشی برای کنترل درد و التهاب است که بیشتر در مراحل اولیه‌ی آرتروز به کار می‌رود. استفاده از داروهای ضد درد، کورتون‌ها و داروهای محافظت کننده از غضروف می‌تواند عوارضی را در طولانی‌مدت ایجاد کند. همچنین تزریق برخی داروها ممکن است با درد و ناراحتی بدن همراه باشد، درحالی‌که مگنت تراپی این مشکلات را ندارد. همچنین بسیاری از داروها نسبت به مگنت تراپی تاثیرات سریع‌تر و ماندگارتری دارند. در بسیاری از افراد، مگنت تراپی ممکن است همراه با دارو درمانی جهت تقویت تاثیر درمان تجویز شود.
مقایسه‌ی مگنت تراپی و پی آر پی: در روش پی آر پی، از بدن بیماران خون گرفته می‌شود و پلاکت‌های آن جدا شده و به زانوی بیماران تزریق می‌شود. پلاکت‌ها حاوی فاکتورهای رشد هستند که ترمیم بافت را تحریک می‌کنند و باعث کاهش التهاب می‌شوند. پی آر پی یک روش کم‌تهاجم است که نیاز به خون‌گیری از بیمار دارد؛ درحالی‌که مگنت تراپی نیازی به این مراحل ندارد، در نتیجه درد و عوارض جانبی کمتری ایجاد می‌کند. همچنین هزینه‌ی پی آر پی ممکن است بیشتر از مگنت تراپی باشد. بااین‌حال، نتایج پی آر پی ماندگاری بیشتری داشته و تاثیرات آن برای آسیب‌های شدید زانو بیشتر است. در بسیاری از بیماران ممکن است این دو روش همراه با یکدیگر استفاده شوند.

تاثیر مگنت‌ تراپی بر بهبود حرکت و کیفیت زندگی بیماران آرتروزی

مگنت‌ تراپی در درمان آرتروز به بهبود تدریجی حرکت و کیفیت زندگی بیماران کمک می‌کند. نتایج تحقیقات و تجربیات بالینی نشان می‌دهند که بهبود حرکت و کاهش درد معمولاً پس از 2 تا 3 جلسه درمان قابل مشاهده است. بهبود اولیه شامل کاهش درد و افزایش انعطاف‌پذیری مفاصل است که به تدریج باعث بهبود حرکت بیمار می‌شود. حدود 6 هفته پس از شروع درمان، تغییرات قابل توجهی در توانایی حرکت بیماران مشاهده می‌شود. بیمارانی که از مگنت‌ تراپی استفاده کرده‌اند، نسبت به سایر بیماران کاهش درد و بهبود حرکت بیشتری را تجربه می‌کنند. بعد از 6 هفته و با پیگیری جلسات درمانی، بسیاری از بیماران قادر به انجام فعالیت‌های روزمره‌ای مانند پیاده‌روی می‌شوند که قبل از درمان به سختی برایشان قابل انجام بوده است.

کاندیداهای مناسب برای مگنت تراپی آرتروز زانو

کاندیداهای مناسب برای مگنت تراپی در درمان آرتروز زانو شامل افرادی با ویژگی‌های زیر می‌باشند:

کاندیدای نامناسب مگنت تراپی آرتروز

مراقبت های بعد از مگنت درمانی آرتروز زانو

پس از هر جلسه مگنت تراپی لازم است تا نکاتی را برای کاهش احتمال عوارض جانبی و بهبود سریع‌تر زانو رعایت کنید؛ از جمله:

  1. پس از هر جلسه مگنت تراپی، به زانوی خود استراحت کافی بدهید. از انجام فعالیت‌های سنگین و ورزش‌های پربرخورد خودداری کنید.
  2. اگر پزشک شما داروهای مسکن یا ضد التهاب تجویز کرده است، به طور مرتب و طبق دستور پزشک مصرف کنید.
  3. تا حد امکان از خم شدن و بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید.
  4. جلسات درمانی خود را به طور منظم پیگیری کنید و پیشرفت خود را بررسی کنید.
  5. در برخی موارد ممکن است پزشک شما استفاده از مکمل‌های مغناطیسی یا مگنت‌های دائمی را توصیه کند. لازم است تا این مکمل‌ها یا مگنت‌ها را به طور منظم استفاده کنید.
  6. درصورتی‌که علائم و عوارض ناخوشایندی پس از مگنت تراپی تجربه می‌کنید حتما به پزشک خود اطلاع دهید.

عوارض احتمالی مگنت ‌تراپی برای بیماران

مگنت تراپی به طور کلی یک روش ایمن است که اگر تحت نظر پزشک متخصص انجام شود خطر خاصی ایجاد نمی‌کند. بااین‌حال، در برخی افراد ممکن است عوارض زیر نیز ایجاد شوند:

همچنین، باید توجه داشت که در افرادی که ضربان‌ ساز قلب و ابزار مشابه دارند استفاده از مگنت تراپی ممنوع است. استفاده از مگنت تراپی در این افراد ممکن است عوارض جدی مانند تغییر در ضربان قلب را ایجاد کند.

هزینه مگنت تراپی آرتروز زانو چقدر است؟

هزینه‌ی مگنت تراپی زانو به عوامل مختلفی از جمله تعداد جلسات درمان، نوع دستگاه و هزینه‌های کلینیک وابسته است. برای آگاهی از هزینه‌ی مگنت تراپی لازم است تا ابتدا توسط پزشک متخصص معاینه شوید و پس از بررسی وضعیت زانو و کارامدی مگنت تراپی برای شما، از هزینه‌ی نهایی آن بر اساس وضعیت خود آگاه شوید.

سوالات رایج درباره مگنت تراپی آرتروز زانو

1- چند جلسه مگنت‌ تراپی برای بهبود آرتروز زانو نیاز است؟
تعداد جلسات لازم برای مگنت تراپی وابسته به وضعیت بیماران و انتظارات آنان دارد. به طور کلی ممکن است بین 1 تا 3 جلسه برای کاهش درد و 6 تا 8 جلسه و یا بیشتر برای بهبود وضعیت کلی زانو تجویز شود.
2- آیا مگنت تراپی آرترو زانو درمانی دائمی است یا به مدیریت علائم کمک می ‌کند؟
مگنت تراپی درمان آرتروز زانو نیست و نمی‌تواند باعث بازسازی غضروف و رفع آرتروز شود. مگنت تراپی یک روش درمانی مکمل است که برای کنترل علائم بیماری موثر است.
3- مگنت ‌تراپی آرتروز زانو در چه مراکزی انجام می‌ شود؟
برای انجام مگنت تراپی می‌توانید به بهترین مراکز طب فیزیکی و توانبخشی یا کلینیک های فیزیوتراپی مراجعه کنید.

نتیجه گیری
در مجموع، مگنت‌ تراپی درمان آرتروز زانو به‌عنوان یک روش کم‌‌خطر و مکمل در کاهش درد و بهبود عملکرد زانو در بیماران مبتلا به آرتروز، می‌‌تواند مفید واقع شود. هرچند که مطالعات بیشتری برای تأیید قطعی اثربخشی آن لازم است. مگنت تراپی به دلیل عدم وجود عوارض جدی و قابلیت استفاده‌ی همزمان با سایر درمان ‌ها، مورد توجه قرار گرفته است. تصمیم نهایی برای استفاده از مگنت‌ تراپی باید با مشاوره پزشک و بررسی دقیق وضعیت هر بیمار انجام شود.


آدرس مطب : اصفهان ، خیابان حکیم نظامی ، خیابان شریعتی غربی ، نبش کوچه 16 ، جنب مسجد امام حسن عسکری ، طبقه اول
تلفن : 91011414 - 031


نظرات کاربران درباره این مطلب :
برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :