مؤثرترین راه های درمان بورسیت زانو در کلینیک طب فیزیکی
زانو بزرگترین مفصل در بدن ما است که وزن بدن را بر روی خود تحمل میکند. به دلیل آن که ما از مفصل زانوی خود استفاده ی بسیار زیادی میکنیم، این مفصل به شدت در معرض آسیب دیدگی یا ابتلا به اختلالات و بیماریهای مخلف است. بورسها کیسههایی کوچک و پر از مایع هستند که بین ماهیچهها، تاندونها و استخوانهای مجاور مفاصل قرار میگیرند و حرکات آنها را تسهیل میکنند. در بیماری بورسیت (Bursitis)، بورسها و یا کیسههای سینوویال (Bursa or Synovial bursa) ملتهب و دردناک میشوند.
معمولاً شانهها، آرنجها و مفصل ران بیشتر از نقاط دیگر بدن درگیر این بیماری میشوند؛ ولی زانوها، پاشنه و قسمت پایه ی انگشت بزرگ پا هم میتواند دچار بورسیت شود. این مشکل معمولاً در مجاورت مفاصلی رخ میدهد که به صورت مرتب یک نوع حرکت خاص را تکرار میکنند. بورسیت از عارضه هایی است که باید درمان شود؛ زیرا در صورت سهل انگاری، احتمال دارد مایع درون بورس عفونی شود. عفونت ایجاد شده میتواند توسط جریان خون در سیستم بدن گردش یافته و با نادیده گرفتن این عارضه کوچک ممکن است سلامت فرد کاملاً مورد تهدید قرار بگیرد.
این عارضه موجب محدود شدن حرکات زانو شده و عملکرد حرکتی زانو را تحت تأثیر قرار می دهد، به همین دلیل فیزیوتراپی یکی از روش های کمک کننده در بهبود حرکات زانو و کاهش عوارض ناشی از این آسیب است. ورزش درمانی، لیزر درمانی، مگنت تراپی و ... از جمله روش های مؤثر در درمان بورسیت زانو در کلینیک طب فیزیکی هستند.
برای درمان آسیب های زانو، از جمله بورسیت زانو و آسیب رباط صلیبی ، از روشهای غیر جراحی متعددی با نتایج بسیار درخشان استفاده می شود که توسط دکتر سلمان فلاح، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در اصفهان قابل انجام است. لطفا جهت ارتباط با این مرکز ازطریق تماس با شماره تلفن 91011414 - 031 اقدام فرمایید. همچنین میتوانید از طریق واتساپ شماره 09303970020 ،با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.
علت بورسیت زانو
بورسیت زانو ممکن است به دلایل زیر ایجاد شود:
- فشار مکرر و مستمر مانند زانو زدن مکرر
- وارد آمدن ضربه مستقیم به زانو
- بروز عفونت باکتریایی در بورسها
- عوارض ناشی ازآرتروز زانو، روماتیسم مفصلی یا نقرس در زانو
عوامل خطر بورسیت زانو
بورسیت زانو یک عارضه شایع است؛ اما عوامل زیر احتمال ایجاد این اختلال دردناک در زانو را افزایش میدهد:
- زانو زدن زیاد: احتمال ابتلا به بورسیت در افرادی که در هنگام کار از زانوهای خود زیاد استفاده میکنند مانند نصابهای موکت، لولهکشها و باغبانان زیاد است.
- برخی ورزشکاران: ورزشهایی که در آنها ضربه مستقیم و زمین خوردنهای مکرر وجود دارد مانند کشتی، فوتبال و والیبال احتمال ابتلا به بورسیت زانو را افزایش میدهند.
- چاقی و ابتلا به آرتروز: بورسیت آنسرینوس غالباً در قسمت داخلی زیر مفصل زانو در زنان چاق که به آرتروز مبتلا هستند ایجاد میشود.
علائم بورسیت زانو
علائم و نشانههای بورسیت زانو بسیار متفاوت است و به این که کدام بورس آسیب دیده باشد و همچنین به علت دقیق تورم آن بستگی دارد. عموماً ممکن است قسمت آسیب دیده زانو در زمانی که تحت فشار قرار میگیرد گرم شده و زانو خشک و متورم شود. همچنین ممکن است شما در حال حرکت یا در حال استراحت درد داشته باشید. ضربه شدید به زانو میتواند باعث ایجاد سریع علائم شود؛ اما در بیشتر موارد بورسیت زانو به دلیل ضربات مکرر ایجاد میشود. در مشاغلی که از زانو زیاد استفاده میشود، معمولاً علائم به تدریج شکل گرفته و به مرور زمان شدیدتر میشوند.
انواع بورسیت زانو
- بورسیت سمی ممبرانوس که در پشت زانو ایجاد شده و اغلب در بیماران مبتلا به آرتروز زانو رخ می دهد.
- بورسیت پری پاتلار که در جلوی زانو و در زیر کشکک زانو رخ داده و اغلب در افرادی که مدت زمان زیادی را روی زانوی خود کار میکنند رخ می دهد.
- بورسیت پس آنسرین که در قسمت داخلی زانو ایجاد شده و اغلب در نتیجه استفاده بیش از حد از زانو ها رخ می دهد.
تشخیص بورسیت زانو
پزشکان اغلب با سابقه پزشکی بیمار و معاینه فیزیکی میتواند بورسیت زانو را تشخیص دهد.
تست تصویربرداری
برای کمک به رد آسیبهایی که میتوانند علائمی مشابه با بیماری بورسیت ایجاد کنند، پزشک یک یا چند مورد از آزمایشهای تصویربرداری زیر را در نظر میگیرد:
اشعه ایکس
این مورد برای بررسی مشکل استخوانی یا آرتریت مفید و کاربردی است.
ام آر آی
در این روش از امواج رادیویی و میدان مغناطیسی قوی برای تولید تصاویر دقیق از ساختارهای بدن استفاده میکنند. این فناوری بافتهای نرم مانند بورس را مشخص میکند.
سونوگرافی
با استفاده از امواج صوتی برای تولید تصاویر به پزشک کمک میکند تا تورم در بورس آسیبدیده را بهتر مشاهده کند.
تخلیه با سوزن
اگر پزشک به عفونت یا نقرس در بورس شک کند، ممکن است با وارد کردن یک سوزن در ناحیه آسیبدیده و تخلیه مقداری از مایع، آزمایشات لازم را انجام دهند، این روش میتواند به عنوان درمان استفاده شود.
پیشگیری از بورسیت زانو
اگرچه در تمام موارد نمی توان از بروز بورسیت پیشگیری نمود، با رعایت نکات زیر می توان خطر عود یا بدتر شدن التهاب را کاهش داد:
- استفاده از ابزار های کمکی جهت جلوگیری از فشار زیاد به مفاصل و بورس ها: به عنوان مثال افرادی که برای مدت طولانی در حالت نشسته هستند بهتر است از کوسن یا بالشتک مناسب استفاده نمایند.
- اجتناب از انجام حرکات تکراری و قرار گرفتن طولانی مدت در وضعیت های مشخص که باعث فشار بر روی مفاصل می گردند به عنوان مثال نشستن و یا زانو زدن بر روی سطوح سفت
- در صورت احساس درد حین انجام فعالیت، بهتر است فعالیت متوقف شود.
- انجام ورزش های منظم جهت افزایش قدرت و انعطاف عضلات و مفاصل
- کاهش وزن به منظور کاهش فشار بر مفاصل
مؤثرترین راه های درمان بورسیت زانو در کلینیک طب فیزیکی
تعداد زیادی از افرادی که دچار بورسیت زانو هستند طی مدت چند هفته رو به بهبودی خواهد رفت. برنامه درمان در کلینیک طب فیزیکی شامل موارد زیر است:
- کاهش درد و التهاب که این امر از طریق مدالیتههای الکتریکی، استفاده از چسب کنیزیو و اصلاح فعالیت جسمانی محقق میشود.
- بهبود دامنه حرکات مفصل زانو
- تقویت عضلات همسترینگ و عضلات چهار سر ران
- تقویت عضلات ساق، ران و لگن
- بهبود طول عضلات
- بهبود حالت بدن و تعادل
- بهبود عملکرد بدن در هنگام راه رفتن، دویدن، نشستن، ایستادن و انجام فعالیتهای جسمانی
- کاهش ریسک بروز مجدد بورسیت زانو
در کنار فیزیوتراپی از داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب برای کمک به تسکین درد و التهاب استفاده میشود. در صورتی که بورس عفونی شده باشد یا آن که علائم و نشانههای شما مدت زیادی باقی بماند پزشک آسپیراسیون پوست را پیشنهاد خواهد داد و سپس به تزریق استروئید و داروی بی حسی موضعی خواهد پرداخت. در صورتی که بورس عفونت کرده باشد شما به داروهای آنتی بیوتیک نیز نیاز خواهید داشت.
شاک ویوتراپی
در مواردی که درد زانو ناشی از التهاب تاندونها است، شاک ویوتراپی (ESWT) به طور تضمینی موجب تسکین درد زانو در طولانی مدت میشود. در روش شاکویوتراپی، امواج صوتی پرانرژی و متمرکز شده با زانو فرستاده میشوند و موجب بروز آسیبهای میکروسکوپی در بافتها میشوند. این کار موجب تحریک بدن برای ایجاد مویرگهای بیشتر و آغاز روند بازسازی و ترمیم بافت میشود و جریان خون و اکسیژن رسانی به ناحیه آسیبدیده نیز افزایش پیدا میکند.
لیزرتراپی
درمان با لیزر سرد برای بیمارانی به کار میرود که به دنبال راه جایگزینی برای جراحی به منظور کاهش درد و تورم زانو و بهبود کارایی آن هستند. لیزردرمانی ( لیزرتراپی ) با کاهش التهاب در غشای سیناویوم زانو و کاهش تحریک شاخههای عصبی، موجب تسکین یا از بین رفتن کامل درد زانو میشود. علاوه بر این، درمانهای فیزیوتراپی که همراه با لیزرتراپی انجام میشوند، موجب تقویت رباطها و عضلات اطراف زانو شده و در نتیجه فشار کمتری به مفصل زانو وارد میشود.
مگنتتراپی
معمولاً درمان مؤثر درد زانو با انجام ترکیبی از چند روش درمانی انجام میشود. مگنتتراپی یکی از روشهای درمانی بسیار مؤثر و موفقیت آمیز در رفع درد زانو است. البته قبل از انجام این روش درمانی شما باید تحت معاینه و ارزیابی کاکل پزشکی قرار بگیرید تا مطمئن شوید که درد زانوی شما بر اثر وجود مشکل جدی دیگری نیست.
اوزونتراپی
در افراد مبتلا به آرتروز زانو ، تزریق اوزون در زانو موجب کاهش درد و بهبود کارایی و عملکرد مفصل زانو و در نتیجه بالا بردن کیفیت زندگی بیمار میشود. با تزریق اوزون همچنین میتوان لزوم انجام جراحی تعویض مفصل زانو را به تعویق انداخت. برای پزشکان، تزریق اوزون راه مناسبی برای کاهش و کنترل درد بیمار میباشد.
PRP
تزریق PRP یا همان پلاکت غنی از پلاسما، یک روش درمانی انقلابی و نوین برای تسکین درد زانو و درمان آسیبهای مزمن اسکلتی-عضلانی است. تزریق PRP موجب کاهش درد و تسریع روند ریکاوری و بازسازی بافتها میشود و در مقایسه با روش جراحی هزینهی پایینتر و خطرات بسیار کمتری دارد.
ماساژتراپی
متخصصین طب فیزیکی در هنگام انجام ماساژتراپی و درمان دستی، با توجه به شرایط خاص هر بیمار، فشار متناسبی با دست خود بر بدن بیمار وارد میکنند و از تکنیکهای مختلفی استفاده میکنند، بنابراین برنامهی ماساژ درمانی هر بیمار به طور اختصاصی برای او طراحی میشود. به همین دلیل است که انجام ماساژ درمانی توسط متخصص طب فیزیکی میتواند برای تسکین درد زانو مفید باشد.
فیزیوتراپی و ورزش
انجام فیزیوتراپی و ورزش میتواند زانوی شما را به بالاترین میزان کارایی ممکن بازگرداند. هر یک از بیماران با توجه به شرایط خاصی که دارند، در برنامهی درمانی خود دارای نیازمندیها و اهداف متفاوتی هستند، بنابراین چگونگی اجرای فیزیوتراپی و تجویز برنامهی ورزشی، برای هر یک از بیماران متفاوت است. با این حال، اغلب برنامههای فیزیوتراپی و ورزش دارای خصوصیات مشترکی هستند، از جمله:
- تمرینات تقویت عضلات: مانند بالا آوردن زانو در حالت صاف، چرخش محوری مفصل ران به سمت بیرون، چرخش محوری مفصل ران به سمت داخل و حرکت اسکوات که موجب تقویت و بازیابی حجم عضلات ران پا میشود.
- حرکات کششی: انجام حرکاتی برای کشش عضلات همسترینگ، عضلات چهارسررانی و کشش تاندون کشکک زانو که به افزایش انعطافپذیری و دامنهی حرکتی زانو کمک میکند.
- استفاده از مدالیتههای درمانی منفعل (غیرفعال): مانند سرمادرمانی، گرمادرمانی که به کاهش درد و تورم کمک میکنند.
استفاده از بریس (زانوبند) و آتل
استفاده از بریس (زانوبند طبی) و آتل بندی زانو، یکی دیگر از روشهایی است که به کار میگیرند. استفاده از بریس و زانوبندهای مخصوص میتواند راستای قرار گیری پا و مفصل زانو را اصلاح کند و فشار وارد شده به مفصل زانو را کاهش دهد. استفاده از بریس یا زانوبند همچنین موجب افزایش ثبات و پایداری در مفصل زانو شده از خالی کردن زانو در حین انجام فعالیتهای روزانه جلوگیری میکند. مؤثرترین و مناسبترین بریس، همان نوعی است که متخصص طب فیزیکی برای شما انتخاب میکند و اندازه یا تنظیمات آن را متناسب با زانوی شما تغییر میدهد. ممکن است از سایر ابزارهای حمایت زانو مانند عصا، کفش و کفی طبی و زانوبندهای کشی زانو نیز استفاده شود.
اصلاح سبک و عادات زندگی
توصیههای مربوط به اصلاح سبک زندگی شامل کاهش وزن و اصلاح فعالیتهایی میشود که موجب شدیدتر شدن درد زانو میشوند.
درمان شانه درد با توجه به علت ایجاد آن و همچنین میزان و نوع آسیبدیدگی شانه متفاوت است. متخصصین طب فیزیکی انواع دردهای شانه را بدون جراحی و با بکارگیری روشهای کم تهاجمی مانند فیزیوتراپی شانه بهبود بخشیده و درمان مینماید. شما میتوانید برای بهره مندی از این روشها به کلینیک طب فیزیکی و توان بخشی دکتر سلمان فلاح در اصفهان مراجعه نمایید.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان حکیم نظامی ، خیابان شریعتی غربی ، نبش کوچه 16 ، جنب مسجد امام حسن عسکری ، طبقه اول
تلفن : 91011414 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
علت خالی كردن زانو چيست؟
تاریخ انتشار : 1400-12-08تاریخ بروز رسانی : 1403-04-22 -
علت التهاب و تورم کپسول مفصلی زانو
تاریخ انتشار : 1402-02-12تاریخ بروز رسانی : 1402-02-24 -
شایع ترین آسیب های ورزشی زانو
تاریخ انتشار : 1400-09-02تاریخ بروز رسانی : 1403-04-22 -
شایعترین علت درد زانو در جوانان و درمان آن
تاریخ انتشار : 1392-04-04تاریخ بروز رسانی : 1402-04-21 -
تاثیر چاقی و اضافه وزن بر زانو درد
تاریخ انتشار : 1402-10-30تاریخ بروز رسانی : 1402-11-04
نظرات کاربران درباره این مطلب :علی پرویزی [ 1402-05-17 ]
آقای دکتر برای درمان بورس زانو ناشی از آرتروز زانو ابتدا برای درمان آرتروز اقدام کنم؟
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .