علت های چرخش مچ پا به داخل و روش های درمان پای چرخیده
پاهای اکثر افراد مستقیم رو به جلو یا به سمت بیرون است؛ اما در برخی از افراد، پاها به سمت داخل است. داخل بودن پاها را انحراف پا به داخل یا پاهای کبوتری مینامند. وزن بدن افراد سالم بر روی پاها به صورت مناسب پخش می شود تا تعادل در ایستادن و راه رفتن ایجاد شود. هنگام راه رفتن، چنانچه توزیع وزن بدن، بیشتر به سمت داخل یا خارج باشد، سبب چرخش مچ پا به همان سمت خواهد شد. این چرخش برای حرکت و راه رفتن صحیح، مهم و ضروری است؛ اما اگر این چرخش از حد مناسب و طبیعی فراتر رود، موجب آسیب دیدگی پاها خواهد شد.
چرخش مچ پا به سمت داخل می تواند باعث بروز درد و مشکلات بسیاری برای پاها، مانند آسیب به مچ پا و رباطها شود. این بیماری به دلایل متفاوتی ایجاد می شود که شایع ترین آنها، ژنتیکی یا نقص مادرزادی است. خانم هایی که اکثراً از کفش های پاشنه بلند استفاده می کنند و موجب قرار گرفتن پاها در وضعیت غیر طبیعی به مدت طولانی می شوند و همچنین افراد مسن با افزایش سن و تضعیف عضلات پاها و در پی آن ضعف مفصل مچ پاها، به مرور دچار این عارضه خواهند شد. در ادامه به بررسی راه های تشخیص، درمان و تمامی نکات مربوطه خواهیم پرداخت.
در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سلمان فلاح در اصفهان ، از روشهای غیر جراحی موثری مانند فیزیوتراپی برای درمان چرخش مچ پا به خارج و داخل استفاده می شود. لطفا جهت ارتباط با این مرکز و کسب اطلاعات بیشتر ازطریق تماس با شماره تلفن 91011414 - 031 اقدام فرمایید. همچنین میتوانید از طریق واتساپ شماره 09303970020 ،با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.
علل چرخش مچ پا به داخل
دلیل اصلی چرخش شدید مچ پا به داخل یا هایپرپروناسیون، عدم پایداری استخوان قوزک روی استخوان پاشنه است. این عارضه اغلب مادرزادی است و سبب درد مچ پا می گردد. اکثر اوقات هایپرپروناسیون با پایین بودن قوس کف پا ارتباط دارد، با این حال افراد بسیاری هستند که با وجود داشتن قوس کف پای طبیعی، یا حتی بالا، هم به این عارضه دچار هستند. نظریههای زیادی در مورد دلیل بروز این عارضه پزشکی مطرح شده است. منطقیترین آنها این است که عارضه ناشی از معماری خاص بالای استخوان پاشنه است که شیب زیادی نسبت به سطح مفصل دارد. این وضعیت، قوزک را مجبور میکند به سمت جلو و داخل بلغزد.
این عارضه، به هر دلیلی که رخ دهد، یک عارضه پاتولوژیک بوده و برخلاف باور عمومی خودبهخود رفع نمیشود. درست است که کودکان خردسالی که کف پای صافی دارند بعد از بین رفتن چربی نوزادیشان صاحب قوس کف پا میشوند؛ اما در هیچ یک از تحقیقات علمی نشان داده نشده که استخوان قوزکی که کج شده با رشد کودک، راستای خود را بدست آورد. در عین حال، عکس این حالت مشاهده شده است، به طوریکه گاهی اوقات با بالا رفتن سن، وضعیت جابجایی استخوان قوزک بدتر میشود.
تشخیص چرخش مچ پا به داخل
چرخش پا به داخل ممکن است خفیف و غیر قابل تشخیص باشد و یا آنقدر واضح و آشکار باشد که بر راه رفتن کودک تأثیر گذارد. برای تشخیص چرخش پا به داخل و علت آن، پزشک کودک را در حال ایستادن و راه رفتن مشاهده میکند. همچنین پزشک باید پاهای کودک را به آرامی حرکت دهد تا ببیند زانوها چگونه خم میشود و به دنبال نشانهای از چرخش یا پیچ خوردگی در باسن کودک بگردد.
ممکن است پزشک بخواهد تصاویری از پاهای کودک نیز گرفته شود. تصاویر ممکن است عکس رادیوگرافی یا سی تی اسکن باشند تا پزشک بتواند حالت قرارگیری استخوانها را ببیند. نوعی فیلم اشعه ایکس به نام فلوروسکوپی وجود دارد که تصویر متحرک استخوانهای پا و ران کودک را نشان میدهد.
درمان چرخش مچ پا به داخل
بسیاری از افراد چرخش مچ پا به داخل را نادیده میگیرند و یا آن را به عنوان مرحله ای از رشد بدن تلقی میکنند که به خودی خود خوب میشود؛ اما چرخش مچ پا به داخل در صورت درمان نشدن منجر به بروز مشکلات و سایر علائم مربوط به بدشکلی پاها میشود، از جمله: بونیون (قوز شست پا)، دردهای تشدیدشونده، درد زانو، درد کمر، درد لگن، درد ساق پا و افزایش وزن. معمولاً برای افرادی که به چرخش مچ پا مبتلا هستند ارتزها یا کفیهای مخصوص (مخصوص کفش) تجویز میشوند.
کفشهای طبی مخصوص
بسیاری از کفشهای طبی مخصوص دویدن دارای قسمت سخت و برجستهای در قسمت میانی کفی خود هستند. وجود این قسمت باعث میشود که در هنگام دویدن، فشار کمتری به قسمت داخلی کفش وارد شود و همینطور ناحیه میانی کف پای دونده به خوبی پشتیبانی شود و از چرخش مچ پا یا صاف شدن کف پا در هنگام دویدن جلوگیری شود.
ارتزهای سایزبندی شده
ارتزها یا کفیهای طبی دارای انواع مختلفی با سایزهای مختلف هستند. برخی از این کفیها از قبل آماده شدهاند و میتوان آنها را به صورت آماده خریداری کرد؛ اما در برخی موارد لازم است که ارتز به طور سفارشی ساخته شود که این مورد با تشخیص پزشک ورزشی یا متخصص پا انجام میشود. ارتزها و کفیهای طبی به خوبی از پا پشتیبانی میکنند و از صاف شدن کف پا در هنگام وارد شدن فشار به کف پا (و در نتیجه از چرخش بیش از حد مچ پا) جلوگیری میکنند. برای آنکه بیش از پیش از پای خود محافظت کنید میتوانید این ارتزها و کفیهای طبی را همراه با کفشی استفاده کنید که قسمت پاشنهی آن سفت و محکم است.
دارودرمانی
در صورتیکه درد زیادی دارید، میتوانید برای تسکین درد خود از مسکنهای غیرتجویزی (که از داروخانه قابلتهیه هستند) مانند ایبوبروفن استفاده کنید.
عوارض چرخش مچ پا به داخل
مچ پا اگر چرخش زیادی به سمت داخل داشته و برای درمان آن اقدام نشود، کودک در آینده به دلیل عارضه پنجه کبوتری دچار عوارض زیر می شود:
- تشدید درد رشد
- ایجاد خار پاشنه
- احساس درد در پاشنه، ساق و کف پا
- فشردگی اعصاب مچ و قوزک پا (سندورم تونل تارسال)
- بروز مشکلات پا مثل انگشت چکشی ، قوز شست پا
- مشکلات زانو مثل کندرومالاسی در جوانی (سندروم زانوی دوندگان)، آرتروز زانو ، …
- بروز دیسک کمر یا کمر درد کودکان در سنین بالاتر
- درد سیاتیک
- التهاب تاندون کف پا و یا تاندون آشیل
- همچنین کجی مچ پا به داخل باعث کشیدگی تاندون ها و عضلات زانو، ران، لگن و کمر شده و به مرور زمان و در سنین بالاتر منجر به کوتاهی طول پاها می شود.
در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سلمان فلاح در اصفهان، از روشهای غیر جراحی موثری مانند طب سوزنی و فیزیوتراپی برای رفع درد آرنج استفاده می شود. لطفا جهت ارتباط با این مرکز و کسب اطلاعات بیشتر ازطریق تماس با شماره تلفن 91011414 - 031 اقدام فرمایید. همچنین میتوانید از طریق واتساپ شماره 09303970020 ،با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان حکیم نظامی ، خیابان شریعتی غربی ، نبش کوچه 16 ، جنب مسجد امام حسن عسکری ، طبقه اول
تلفن : 91011414 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
درد و سوزش کف پا در اثر سندروم تونل تارس
تاریخ انتشار : 1401-06-09تاریخ بروز رسانی : 1403-04-22 -
برای رگ به رگ شدن مچ پا چه کنیم؟
تاریخ انتشار : 1401-04-24تاریخ بروز رسانی : 1402-05-02 -
پیچ خوردگی مچ پا در اثر چرخش و کشش ناگهانی مچ پا
تاریخ انتشار : 1400-10-20تاریخ بروز رسانی : 1403-04-22 -
علت و درمان درد مچ پا چیست؟
تاریخ انتشار : 1400-09-10تاریخ بروز رسانی : 1403-04-22
نظرات کاربران درباره این مطلب :اعظم داوری [ 1402-05-17 ]
سلام دکتر . دختر من 2 سالشه. گاهی پاهاشو به سمت داخل میچرخونه. از کجا بدونم دچار چرخش مچ پا به داخل هست یا نه؟
آکار فتحی پور [ 1402-02-21 ]
سلام خدمت جناب دکتر عزیز پسر من ۱۳ساله ش بیماری سی اف داره از تابستان پارسال تا حالا مچ پاهاش دردمیکنه الان مچ هردو پا انحراف پیدا کردن درد دائمی دارن لطفا خواهش میکنم راهنمایی بفرمایید سپاسگزارم
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .