دکتر سلمان فلاح
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / مطالب پزشکی / آرتروز گردن چیست چه علائمی دارد و چگونه درمان میشود؟

آرتروز گردن چیست چه علائمی دارد و چگونه درمان میشود؟

آرتروز گردن در هفت مهره اول در قاعده جمجمه، ستون فقرات گردنی رخ می دهد. بسیاری از افراد مبتلا به آرتروز گردن ممکن است هیچ علائمی نداشته باشند. شایعترین علائم آتروز گردن پیشرفته، سردرد و دست درد است و زمانی بروز می‌کند که مهره‌های بالایی ساییده شده باشند. در این شرایط، خارهای استخوانی ایجاد شده به عصب‌های اطراف نخاع و گردن فشار می‌آورند.
درمان سریع آرتروز گردن با روشهای طب فیزیکی، جهت کمک به تسکین درد، بهبود انعطاف پذیری و قدرت عضلات گردن و تضمین نتایج بهینه از درمان بیمار اهمیت زیادی دارد.

آنچه در این مطلب میخوانید

آرتروز گردن چیست ؟

آرتروز گردن یا اسپوندیلوز گردنی (Cervical Spondylosis) نوعی بیماری تخریبی در مهره‌ها و دیسک‌های گردن است که به علت فرسایش مفاصل گردنی ایجاد می‌شود. این وضعیت باعث از بین رفتن خاصیت انعطاف پذیری و بافت‌های محافظ بین مهره‌ها می‌شود. در نتیجه، تماس مهره‌ها با یکدیگر افزایش می‌یابد و می‌تواند منجر به درد، سفتی گردن، محدودیت دامنه حرکتی و گاهی اوقات فشار بر روی عصب‌های نخاعی شود.

آرتروز گردن چیست چه علائمی دارد

دلایل و عوامل خطر آرتروز گردن

عواملی که در ایجاد آرتروز گردن نقش دارند، عبارتند از:

علائم آرتروز گردن

مهم‌ترین علائم آرتروز گردن شامل موارد زیر می‌باشد:

در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سلمان فلاح در اصفهان، می‌توانید با روشهای درمان بدون جراحی طب فیزیکی، به کنترل و رفع اغلب دردها مانند دردهای ناشی از دیسک گردن و آرتروز گردن بپردازید و کیفیت زندگیتان را ارتقاء داده، توانایی های خود را در انجام فعالیت های روزمره افزایش دهید. لطفا جهت ارتباط با این مرکز از طریق تماس با شماره تلفن 91011414 - 031 اقدام فرمایید. همچنین می‌توانید از طریق واتساپ شماره 09303970020 ،با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرید.

تشخیص آرتروز گردن

دکتر طب فیزیکی برای تشخیص و درمان آرتروز گردن مراحل و روشهای زیر را برای پی بردن به نشانه های آرتروز گردن انجام می دهد:

  1. معاینه دامنه حرکتی گردن
  2. تست قدرت عضلات گردن و رفلکس آنها
  3. بررسی نحوه راه رفتن بیمار
  4. بررسی عکس رادیولوژی گردن (عکسس آرتروز گردن)
  5. آزمایش سی تی اسکن
  6. آزمایش ام آر آی
  7. میلوگرافی
  8. الکترومیوگرافی

روشهای درمان آرتروز گردن

پزشک با معاینه فیزیکی بیمار، روش های درمانی مناسب را انتخاب می کند. روشهای درمان گردن درد ناشی از آرتروز گردن ممکن است شامل یک یا چند مورد زیر باشند:

فیزیوتراپی برای آرتروز گردن

اولین درمان توصیه شده برای آرتروز گردن، معمولاً کشیدن و تقویت عضلات ضعیف شده و خسته، می باشد. فیزیوتراپیست شما همچنین ممکن است از کشش گردن و یا وضعیت درمانی (posture therapy) استفاده کند. برنامه های فیزیوتراپی گردن متفاوت اند؛ ولی معمولاً بین 6 تا 8 هفته به طول می انجامند که در هر هفته 2 تا 3 جلسه برنامه ریزی شده است.

داروهای ضد التهاب

در طول اولین فاز درمان آرتروز گردن با دارو معمولاً چندین دارو به طور همزمان و به منظور برطرف کردن درد و التهاب استفاده می شوند.

شل کننده های عضلانی گردن

داروهایی از قبیل سیکلوبنزاپرین یا کاریزوپرودول نیز می توانند در موارد اسپاسم های دردناک عضلانی، استفاده شوند.

داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی

غالباً داروهای ایبوپروفن و ناپروکسن به همراه استامینوفن، اولین داروهایی هستند که برای درد مهره گردن تجویز می شوند. این داروها برای برطرف کردن درد و التهاب کاربرد داشته و بسته به نوع مشکل، ممکن است برای چند هفته تجویز شوند. اگر فرد موارد جدی منع مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی را داشته و یا درد وی به خوبی کنترل نشود، می توان از انواع دیگر داروهای مسکن درد، کمک گرفت.

گردنبندهای طبی نرم

گردن بندهای طبی برای آرتروز گردن، حرکات گردن را محدود کرده و به عضلات آن اجازه استراحت می دهند. استفاده از گردن بندهای طبی باید کوتاه مدت باشد؛ چراکه استفاده طولانی مدت از آنها می تواند باعث تضعیف عضلات گردن شود.

گرما و سرما درمانی

استفاده محتاطانه از یخ، گرما، ماساژ و دیگر درمان های موضعی، می تواند علائم آرتروز گردن را بهبود بخشد.

روشهای تزریقی

بسیاری از بیماران به کمک تزریق استروئید، به طور کوتاه مدت، از درد رهایی پیدا می کنند. انواع زیادی از این تزریقات به سادگی انجام می شوند. رایج ترین روش ها برای گردن درد در ادامه معرفی می شوند.

بلوک اپیدورال گردنی

طی این عمل، استروئید و داروی بی حسی، به درون فضای مابین نخاع و پوشش آن (فضای اپیدورال)، تزریق می شوند. این روش به طور معمول برای درد گردن و یا دست که ممکن است ناشی از بیرون زدگی یک دیسک گردن باشد (رادیکولوپاتی یا پینچ عصبی) انجام می شود.

بلوک مفاصل فاست گردنی

استروئید و داروهای بی حسی در طی این عمل، به درون کپسول مفصل فاست تزریق می شوند. مفاصل فاست در پشت گردن قرار داشته و باعث ثابت ماندن و تحرک می شوند. این مفاصل ممکن است دچار آماس شده و به درد گردن کمک کند.

بلوک شاخه میانی عصب گردن

این روش در برخی موارد درد مزمن استفاده می شود. از این روش می توان هم برای تشخیص و هم درمان یک مفصل دردناک، استفاده کرد. در طی مرحله ی تشخیصی این روش، عصب مربوط به مفصل فاست به وسیله یک داروی بی حسی بلوک می شود. (مانند داروی استفاده شده توسط دندانپزشک ها) پس از آن پزشک در مورد از بین رفتن کامل درد سوال می کند، اگر این طور بوده و درد به کلی از بین رفته باشد، پزشک منشأ اصلی درد گردن را مشخص کرده است. قدم بعدی، بلوک کردن عصب به طور دائمی است، به طوری که با استفاده از امواج رادیویی، به عصب آسیب وارد میشود.

اینستاگرام دکتر سلمان فلاح

ورزش برای آرتروز گردن

ورزش یکی از مؤثرترین درمان‌های غیردارویی است که علاوه‌ بر کاهش درد موجب بهبود حرکات گردن در افراد مبتلا به آرتروز گردن می‌‌گردد. نکته حائز اهمیت این است که به‌ منظور پیشگیری از درد مفاصل، انجام حرکات ورزشی مناسب آرتروز گردن باید به درستی و به‌ دقت انجام شوند. از مزایای حرکات ورزشی برای آرتروز گردن می‌توان به تقویت عضلات اطراف مفاصل (رفع تنش مفاصل)، بهبود حرکات مفاصل و کاهش خشکی و درد در مفاصل اشاره کرد. مطالعات حاکی از آن است که آرتروز گردن عملکرد عضلات اکستنسور را مختل می‌کند. بنابراین هدف از انجام حرکات اصلاحی مناسب آرتروز گردن تمرکز بر عضلات اکستنسور می‌باشد.

خطرات آرتروز گردن

به طورکلی آرتروز گردن جزء اختلالات خطرناک در ستون فقرات به حساب نمی‌آید؛ اما به هر حال می‌تواند مسائل و مشکلاتی برای فرد مبتلا ایجاد کند. البته در موارد بسیار حاد و با بالاتر رفتن سن، آرتروز گردن ممکن است منشأ بعضی مشکلات حرکتی در سایر اندام‌ها مثل دست‌ها و یا پا‌ها شود.

برای آرتروز گردن به چه پزشکی مراجعه کنیم ؟

برای آرتروز گردن بهتر است به متخصص طب فیزیکی و توانبخشی یا ارتوپد مراجعه کنید. متخصص طب فیزیکی می‌تواند با استفاده از روش‌های غیرجراحی مانند تمرینات تقویتی، فیزیوتراپی و تکنیک‌های درد‌ کاهشی، به کاهش علائم و بهبود حرکت گردن کمک کند. در موارد شدیدتر که نیاز به درمان‌های تخصصی‌تری باشد، ارجاع به متخصص ارتوپد نیز ممکن است ضروری شود.

نتیجه گیری

در نتیجه، آرتروز گردن یک عارضه شایع و مرتبط با افزایش سن است که می‌تواند موجب درد، سفتی و محدودیت حرکت گردن شود. تشخیص و درمان به موقع با کمک متخصص طب فیزیکی برای آرتروز گردن در اصفهان، به تسکین علائم، بهبود انعطاف‌پذیری و پیشگیری از پیشرفت بیماری کمک می‌کند و کیفیت زندگی بیمار را ارتقا می‌بخشد.

در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سلمان فلاح روشهای درمانی از قبیل تجویز دارو و فیزیوتراپی برای مبتلایان به مشکلات ستون فقرات گردنی در نظر گرفته می شود که تا حد زیادی به کاهش درد، توان انجام کارهای روزمره و بهبود کلی وضعیت زندگی آنها می‌انجامد. شما می‌توانید جهت ارتباط با این مرکز ازطریق تماس با شماره تلفن 91011414 - 031 اقدام فرمایید. همچنین می‌توانید از طریق واتساپ شماره 09303970020 ، با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.


آدرس مطب : اصفهان ، خیابان حکیم نظامی ، خیابان شریعتی غربی ، نبش کوچه 16 ، جنب مسجد امام حسن عسکری ، طبقه اول
تلفن : 91011414 - 031


درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید

نظرات کاربران درباره این مطلب :علی رضا محمد [ 1402-05-17 ]
سلام دکتر عزیز. من مدتیه صدا گردن احساس میکنم . دلیلش آرتروز گردن هستش؟

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :