درمان تنگی کانال نخاعی بدون جراحی
درد پا و کمر امروزه از شایعترین دردهایی است که اکثر خانمها و آقایان را درگیر خود کرده است. یکی از علل شایع درد پا و کمر، تنگی کانال نخاعی است. همزمان با بالا رفتن سن، ستون فقرات نیز دچار تغییراتی میشود،این تغییرات فرسایشی ناشی از فرایند طبیعی افزایش سن به تنگی کانال نخاع منجر میشود.
دکتر سلمان فلاح پزشک طب فیزیکی و توانبخشی در اصفهان در سه زمینه تشخیص و درمان درد، توانبخشی بیمارانی که دارای اختلال عملکردی شده اند و بررسي هاي الكترودياگنوستيک فعالیت دارند و میتوانند به مراجعین محترم خدمت رسانی نمایند. تنگی کانال نخاع نیز یکی از مواردی است که توسط ایشان تشخیص داده شده و درمان میشود. لطفا جهت ارتباط با کلینیک طب فیزیکی دکتر فلاح ازطریق تماس با شماره تلفن 91011414 - 031 اقدام فرمایید. همچنین میتوانید از طریق واتساپ شماره 09303970020 ،با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.
تنگی کانال نخاعی
تنگی به معنای باریک شدن غیرطبیعی یک مسیر در بدن شما است، بنابراین تنگی نخاعی باریک شدن کانال نخاعی (تنگی مرکزی) یا کانال ریشه عصبی (تنگی جانبی) است. از آنجایی که کانال نخاعی شما نخاع را در خود جای داده است، این باریک شدن بر نخاع و تمام اعصاب موجود در آن تأثیر میگذارد. کاهش فضای اعصاب باعث درد، گرفتگی، بی حسی یا ضعف در پاها، پشت، گردن یا بازوها میشود.
در حالی که هیچ درمانی برای درمان کامل علائم تنگی کانال نخاعی وجود ندارد، راههای زیادی برای مدیریت شرایط شما وجود دارد. بسته به شدت و محل تنگی نخاعی شما، بهترین درمان متفاوت خواهد بود. اولین قدم در درمان تنگی نخاع، اقدام به درمان غیر جراحی است.
انتخاب نوع درمان به شدت تنگی کانال و کیفیت زندگی شما دارد . مثلا در بیمار مسنی که تنگی کانال نخاعی دارد و با دویست قدم پیاده روی نیاز به نشستن و استراحت پیدا میکند و در زندگی روزمره خود فعالیتش با همین میزان راه رفتن انجام میشود بهترین کار ورزش است. ولی در بیمار فعالی که تمایل به ورزش دارد و تنگی کانال باعث فعالیت در همان حد دویست قدم شده است ابتدا از ورزش سپس روشهای تزریقی مانند اپی دورال و... استفاده میشود و در صورت عدم بهبودی جراحی باید انجام شود.
علت تنگی کانال نخاعی
علاوه بر آرتروز و آرتریت علل دیگری نیز باعث تنگی کانال نخاعی میشوند :
- فتق دیسک
- تومورها
- قطور شدن لیگامانهای اطراف ستون فقرات
- رشد بیش از حد و غیر متعارف استخوانهای ستون فقرات
- ضربهها و صدمات به ستون فقرات
درمان تنگی کانال نخاعی
روشهای درمان غیرجراحی تنگی کانال نخاع بر بهبود کیفیت زندگی و سطح عملکرد و کاهش درد متمرکز میشود. اگرچه روشهای غیرجراحی مشکل تنگی کانال نخاع را برطرف نمیسازد، علائم بسیاری از بیماران با بهرهگیری از این روشها برطرف میشود.
درمان تلفیقی اروپایی
علائم تنگی کانال نخاعی در پروتکل های پزشکی ایران تا به امروز با استفاده از دارو و عمل جراحی و روشهایی مثل لیزر به صورت غیر موثر درمان میشوند . این در حالی است که با متد طب درد اروپایی بدون جراحی و لیزر و تزریق طی چند جلسه با چند روش درمان میشود .
در این روش با بالابردن جریان خونرسانی و عروق ستون فقرات و آزاد شدن ریشههای عصبی که دچار التهاب شدهاند به وسیله دستگاه فوق تخصصی Action Potential Simulation و شناسایی عصبهای درگیر در ناحیه ستون فقرات و دیسکها و ماهیچههای اطراف با دستگاه اسکنر عصب و در نهایت جا انداختن مفصل یا عضو درگیر با روش آمریکایی به نام کایروپراکتیک تنگی کانال نخاعی به صورت قطعی درمان میشود .این روش تلفیقی از متدهای اروپایی و آمریکایی است و طب درد نام دارد .
- نکته : یکی از علل شایع دردپا و کمر تنگی کانال نخاعی میباشد
همزمان با بالارفتن سن ستون فقرات نیز دچار تغییرات میشود ، این تغییرات فرسایشی ناشی از فرایند طبیعی افزایش سن میتواند به تنگی کانال نخاعی منجر شود.
سایر راههای درمان بدون نیاز به جراحی
- درمان با دارو
معمولاً به عنوان اولین خط درمان تنگی کانال نخاعی از داروهای مسکن استفاده میشود که به کنترل درد و التهاب کمک خواهند کرد.
داروهایی که به کنترل درد کمک میکنند تحت عنوان داروی مسکن شناخته میشوند و شامل قرص استامینوفن، آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن میباشند که توسط پزشک به منظور تسکین درد ناشی از تنگی کانال نخاعی توصیه میشوند.
اگر چه برخی از داروهای مسکن از قبیل استامینوفن فقط باعث تسکین درد میشوند برخی دیگر به کاهش درد و التهاب نیز کمک خواهند کرد. داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب از قبیل آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن میتوانند به تسکین درد و التهاب کمک کنند.
در صورتی که نوع محصول از تنگی کانال نخاعی به داروهای تجویز شده پاسخ ندهد پزشک از داروهای دیگری استفاده خواهد کرد. سلکوکسیب یک نمونه از داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب است و در صورتی که در حد پایین و به مدت کوتاه مصرف شوند باعث بهبود علایم بیمار خواهند شد.
اگر شما دچار درد شدید کمر و پا هستید پزشکی یک دوره کوتاه به تجویز داروی استروئید خوراکی میپردازد. این گروه از داروها که به صورت داروی قابل تزریق نیز وجود دارند حاوی ترکیبات ضد التهاب هستند. داروهای استروئیدی همانند سایر انواع داروها و عوارض جانبی همراه هستند و باید قبل از مصرف آنها با عوارض جانبیشان آشنا شد.
در صورتی که شما دچار تنگی کانال ناحیه لومبر هستید و از درد عصب در پاهای خود رنج میبرید به نحوی که توانایی راه رفتن شما کاهش پیدا کرده است پزشک به تجویز داروهای نوروپاتیک از قبیل گاباپنتین خواهد پرداخت. تنگی کانال نخاعی در ناحیه نور باعث بروز علائم و نشانههای رادیکولوپاتی لومبر و از قبیل بی حسی، سوزن سوزن شدن و سوزش پا خواهد شد. داروهای نورولوژیک میتوانند به کاهش درد عصب و بهبود توانایی عملکردی شما کمک کنند.
یکی دیگر از روشهایی که برای تسکین درد وجود دارد استفاده از داروهای مسکن بسیار قوی است و معمولاً زمانی تجویز میشوند که سایر روشهای درمانی تاثیری در کنترل درد نداشته باشند. با توجه به عوارض جانبی حاصل از این روش درمانی از قبیل وابستگی به دارو، پزشک فقط یک دوره کوتاه استفاده از آن را توصیه میکند.
- تغییر در حالت اندامها
بیماران مبتلا به تنگی کانال نخاع متوجه میشوند که خم کردن رو به جلوی ستون فقرات در زمان راه رفتن علائم آنها را برطرف میسازد. دراز کشیدن و بالا آوردن زانوها تا قفسه سینه نیز منجر به تسکین علائم میشود. در این حالتها فضای در دسترس عصبها بزرگتر میشود و در نتیجه بیمار میتواند مسافت بیشتری را طی کند.
- استراحت
استراحت پس از شروع مجدد تدریجی فعالیت مفید است. انجام تمرینهای ایروبیک (هوازی) مانند دوچرخهسواری یا استفاده از دوچرخه ثابت غالباً پیشنهاد میشود.
- فیزیوتراپی
فیزیوتراپی معمولاً از ترکیبی از درمان غیرفعال و نرمش و حرکتهای اصلاحی بهره میگیرد. درمان غیرفعال شامل کمپرس سرد یا گرم، اولتراسوند، تحریک الکتریکی و ماساژ میشود. این درمانها با توجه به شل کردن عضلههای منقبض و تسکین درد یا ناراحتی، بیمار را برای درمان فعال تنگی کانال نخاع آماده میسازد. حرکتهای اصلاحی نیز تمرینهای کششی و تجویزی را برای پایدارسازی ستون فقرات ، افزایش قدرت، استقامت و انعطافپذیری دربرمیگیرد.
- کشش (ترکشن)
ترکشن علیرغم مفید بودن برای برخی بیماران، نتایج بسیار محدودی را به دست میدهد.
- تزریق
تزریق در فضای اپیدورال رایج ترین تزریقی است که برای تسکین علائم تنگی کانال نخاع انجام میشود.در این روش که یکی از روشهای جراحی بسته ستون فقرات محسوب میشود، دارو (معمولاً استروئید) داخل فضای پیرامون ریشههای عصبی خاص (فضای اپیدورال) تزریق میشود. تزریق این دارو از روشهای درمان تنگی کانال نخاعی است که در کاهش التهاب و درد حاد منتشر شونده در دستها یا پاها مؤثر است. سه تزریق معمولاً ظرف چند هفته انجام میشود.
- طب سوزنی
طب سوزنی تا در کنترل درد بیماران و بهبود عملکرد آنان در تنگی کانال نخاع موثر بوده است.
- روشهای کایروپراکتیک (درمان دستی)
درمانهای دستی درمانی است که در آن متخصص به منظور تنظیم و هم راستا کردن استخوانها وبازیابی دامنه حرکتی طبیعی مفاصل به ناحیه معینی فشار وارد میکند. حرکت مناسب درد،گرفتگی یا اسپاسم عضلانی را کاهش میدهد و عملکرد سیستم عصبی و وضعیت سلامت عمومی را بهبود میبخشد. این روش توسط متخصصین طب فیزیکی و توانبخشی با سبک نوین پروفسور Mein انجام میشود و توسط متخصصین کایروپراکتیم با سبک دیگری انجام میگردد.
- ماساژ
ماساژ مناسب به دلیل شل کردن عضلههای منقبض و از کاهش فشار روی عصب و کانال نخاع باعث تسکین درد تنگی کانال نخاع میشود.
- بریس یا گردنبند و کمربند طبی
کمربند یا گردنبند طبی در تنگی کانال نخاعی گردن، ستون فقرات را ثابت نگه میدارد و حرکتهای دردناک را محدود میسازد، لذا باعث کاهش فشار کانال نخاعی شده و علایم بیمار را بهبود میدهد.
دکتر سلمان فلاح متخصص ستون فقرات و مفاصل و دارای بورد تخصصی طب فیزیکی و توانبخشی در اصفهان میباشند؛ که با روشهایی نظیر اوزون درمانی ، لیزر درمانی پرتوان ، ارتوکین تراپی ، PRP ، مگنت درمانی ، شوک ویو درمانی ، تکارتراپی و ... میتوانند بسیاری از دردها و مشکلات اندام های اسکلتی - عضلانی شما را درمان نمایند. همچنین در کلینیک توانبخشی دکتر فلاح، نوار عصب و عضله که اقدامی تشخیصی است نیز صورت میگیرد. این مرکز علاوه بر اقدامات مذکور، به عنوان کلینیک پا، میتواند به بیماران دیابتی و ... نیز خدمات تشخیصی درمانی مربوط به پا را ارائه نماید. لطفا جهت ارتباط با این مرکز ازطریق تماس با شماره تلفن 91011414 - 031 اقدام فرمایید. همچنین میتوانید از طریق واتساپ شماره 09303970020 ، با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان حکیم نظامی ، خیابان شریعتی غربی ، نبش کوچه 16 ، جنب مسجد امام حسن عسکری ، طبقه اول
تلفن : 91011414 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
تنگی کانال نخاعی چه علائمی دارد؟
تاریخ انتشار : 1400-08-14تاریخ بروز رسانی : 1402-04-28
نظرات کاربران درباره این مطلب :شاه مهری [ 1402-05-18 ]
برای تنگی کانال نخاعی درمان دستی اثر گذاری بیشتری دارد یا طب سوزنی ؟
پروین ابوطالبی [ 1401-07-20 ]
سلام من 38 ساله هستم یک ساله کمر درد شدم خیلی دکتر رفتم همه گفتن دیسک داری خفیف هست درد در ناحیه لگن مقعد هم دارم گفتن به خاطر دیسک هست الان یک ماه هست که اول سوزش داشتم سرپایین کمر تقریبا مهره 4و5 هست الان درد شدید احساس میکنم مهره 5از رو هم در رفته وقتی مینشینم فشار روش هست دردم شدید میشه بعضی وقت پای راستم خواب میره دردش شدید هست همش میخواهم پشتم را توی زمین فرو بدم وقتی دست میگذارم روی نقطه درد دردش تشدید میشه زیاد که اشکم در میاد میدونم برای چی هست گفتن تنگی نخاع هم داری ولی هیچ دارو نداد
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .