دکتر سلمان فلاح
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / مطالب پزشکی / علت و درمان خواب رفتگی، گزگز، بی حسی، و مورمور شدن دست و پا

علت و درمان خواب رفتگی، گزگز، بی حسی، و مورمور شدن دست و پا

بی حسی و سوزن سوزن شدن احساس خارش غیر معمولی است که می‌تواند در هر قسمتی از بدن اتفاق بیفتد. مردم به طور کلی متوجه این احساسات در دست‌ها و پاها می‌شوند. بسیاری از موارد می‌تواند باعث بی حسی و سوزن سوزن شدن شود، از جمله چهار زانو نشستن یا خوابیدن روی بازو. اگر بی حسی و سوزن سوزن شدن ادامه داشته باشد و دلیل واضحی برای احساسات وجود نداشته باشد، می‌تواند علامتی از بیماری یا آسیب باشد، مانند بیماری ام اس یا سندرم تونل کارپ. ، متخصصان طب فیزیکی و توانبخشی روشهای مؤثری را اعمال می‌نمایند که به بهبود شرایط شما کمک خواهد کرد. شما می‌توانید جهت تشخیص و درمان این عارضه به کلینیک دکتر سلمان فلاح متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در اصفهان مراجعه نمایید. لطفا جهت ارتباط با این مرکز ازطریق تماس با شماره تلفن 91011414 - 031 اقدام فرمایید. همچنین می‌توانید از طریق واتساپ شماره 09303970020 ،با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.

آنچه در این مطلب میخوانید

علت

سوزن سوزن شدن یک نگرانی شایع است. سوزن سوزن شدن ممکن است در اثر فشار روی اعصاب هنگامی که بیش از حد در یک موقعیت قرار گرفته‌اند، ایجاد شود. وقتی فرد حرکت می‌کند، احساس باید از بین برود.با این حال، سوزن سوزن شدن ممکن است مداوم باشد. اگر احساس سوزن سوزن شدن به مدت طولانی ادامه دارد یا همراه با درد است، باید به پزشک مراجعه شود.

گزگز دست و پا

شرایط مزمن

انواع شرایط مزمن می‌تواند باعث سوزن سوزن شدن شود، از جمله:

دیابت و نوروپاتی دیابتی:

دیابت و یک عارضه مرتبط با آن که به عنوان نوروپاتی دیابتی شناخته می‌شود، یکی از شایع‌ترین علل سوزن سوزن شدن مداوم در دست و پا است. نوروپاتی دیابتی نتیجه آسیب عصبی ناشی از قند خون بالا است.

مالتیپل اسکلروزیس (MS):

بیماری ام اس یک بیماری سیستم عصبی مرکزی است که باعث می‌شود سیستم ایمنی بدن به پوشش محافظ روی اعصاب یا میلین حمله کند. این امر باعث آسیب عصبی و اختلال در ارتباط بین مغز و بدن می‌شود. سوزن سوزن شدن یا بی حسی در بدن، صورت و اندام‌ها (دست و پا) از شایع‌ترین علائم MS است.

کم کاری تیروئید:

سندرم تونل تارسال (TTS):

سندرم تونل تارسال (TTS) باعث درد، سوزن سوزن شدن یا سوزش در مچ پا، پاشنه پا یا پا می‌شود. این وضعیت در اثر فشردگی عصب درشت نی که در امتداد داخل مچ پا و پا است، ایجاد می شود. درمان می‌تواند شامل فیزیوتراپی یا تزریق کورتیکواستروئید برای کاهش درد یا التهاب است.

نارسایی کلیه:

نارسایی کلیه ممکن است باعث سوزن سوزن شدن پا شود. نارسایی کلیه می‌تواند دلایل زیادی داشته باشد اما شایع‌ترین آن‌ها دیابت و فشار خون بالا است.

بیماری Charcot-Marie-Tooth (CMT):

بیماری (CMT) گروهی از اختلالات عصبی محیطی است که منجر به موارد زیر می‌شود:

به منظور تشخیصCMT ، پزشک ممکن است آزمایش خون برای بررسی ناهنجاری‌های ژنتیکی، بیوپسی عصب و مطالعه هدایت عصبی را انجام دهد.

در حال حاضر درمانی برای CMT وجود ندارد اما اکثر افراد مبتلا به این بیماری می‌توانند فعال بمانند و طول عمر طبیعی داشته باشند. درمان‌های زیر می‌تواند به بیمار در مدیریت علائم کمک کند:

بیماری‌های خود ایمنی:

بیماری‌های خود ایمنی زمانی رخ می‌دهند که بدن به خود حمله می‌کند. تعدادی از بیماری‌های خود ایمنی می‌توانند باعث سوزن سوزن شدن شوند. برخی از آن‌ها عبارتند از:

عفونت‌ها:

تعدادی از عفونت‌ها می‌توانند باعث التهاب اعصاب شوند که منجر به سوزن سوزن شدن می‌شود. این عفونت‌ها عبارتند از:

اختلال مصرف الکل و نوروپاتی الکلی:

نوشیدن زیاد الکل به طور منظم می‌تواند باعث ایجاد نوروپاتی الکلی شود که به دلیل مصرف زیاد الکل به اعصاب محیطی آسیب می‌رساند. تخمین زده می‌شود که 46.3 درصد از افرادی که از مشروبات الکلی به طور مزمن استفاده می‌کنند، نوروپاتی محیطی را تجربه می‌کنند.افرادی که دچار نوروپاتی الکلی می‌شوند ممکن است احساس سوزن سوزن شدن در پاها، دست‌ها و اندام‌های خود داشته باشند که از چند ماه تا چند سال طول می‌کشد.اختلال مصرف الکل با سوء تغذیه و کمبود ویتامین همراه است. به همین دلیل، تعیین اینکه آیا سوزن سوزن شدن پا ناشی از نوروپاتی الکلی است یا نوروپاتی ناشی از کمبودهای تغذیه‌ای دشوار است.

علل دیگر

شرایط کوتاه مدت نیز می‌تواند باعث سوزن سوزن شدن دست یا پا شود.

بارداری:

احساس سوزن سوزن شدن پا در دوران بارداری غیر معمول نیست. حجیم شدن رحم بر اعصابی که از پاها پایین می‌آیند، فشار وارد می‌کند. این امر باعث احساس سوزن سوزن شدن می‌شود.

ممکن است بتوان سوزن سوزن شدن را با روش‌های زیر برطرف کنید:

کمبود ویتامین:

عدم دریافت کافی ویتامین‌های خاص، به ویژه ویتامین 12B، می‌تواند باعث سوزن سوزن شدن دست و پا شود. کمبود ویتامین می‌تواند نتیجه رژیم غذایی ناکافی یا یک بیماری زمینه‌ای باشد.

B12 یکی از ویتامین‌های مرتبط با نوروپاتی محیطی است. برخی از علائم کمبود ویتامین B12:

مصرف دارو:

سوزن سوزن شدن پا می‌تواند از عوارض جانبی برخی داروها باشد. رایج‌ترین داروهایی که باعث ایجاد این احساس می‌شوند، داروهای مورد استفاده در درمان سرطان (شیمی درمانی) و داروهای مورد استفاده در درمان HIV و ایدز هستند.

سایر داروها شامل موارد زیر هستند:

عصب فشرده:

فشار عصب پشت می‌تواند باعث سوزن سوزن شدن دست و پا شود. فشار عصبی ممکن است به دلیل آسیب یا تورم باشد.

قرار گرفتن در معرض سموم:

قرار گرفتن در معرض برخی مواد شیمیایی و سموم می‌تواند باعث سوزن سوزن شدن شود. برخی از سموم که در صورت بلعیدن یا جذب توسط پوست باعث سوزن سوزن شدن می‌شوند عبارتند از:

هایپرانتیلاسیون:

هنگامی که بیش از حد عمیق و سریع تنفس می‌کنید، هایپرانتیلاسیون یا تهویه بیش از حد اتفاق می‌افتد. این امر باعث کاهش سطح دی اکسید کربن در خون شده که می‌تواند باعث سبکی سر، تنگی نفس و اضطراب شود. کاهش سطح دی اکسید کربن همچنین می‌تواند باعث سوزن سوزن شدن در پا یا دستان شود.

زمان مراجعه به پزشک

اگر احساس سوزن سوزن شدن بیش از یک دوره کوتاه ادامه داشت یا درد یا ناراحتی قابل توجهی ایجاد کرد، باید به پزشک مراجعه شود.اگر علائم دیگری همراه با پارستزی مشاهده شود، باید فوراً با پزشک مشورت شود. این علائم ممکن است به دلیل بیماری جدی‌تری ایجاد شود.

پارستزی همراه با هر یک از علائم زیر نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد:

تشخیص

در صورت مراجعه به پزشک برای سوزن سوزن شدن بی دلیل در دست یا پا، موارد مختلفی وجود دارد که ممکن است در تشخیص به آن‌ها کمک کند. برخی از آن‌ها عبارتند از:

درمان

  1. درمان موفقیت آمیز بستگی به تشخیص دقیق و درمان علت سوزن سوزن شدن دارد. تا زمانی که سلول‌های عصبی محیطی از بین نرفته باشند، می‌توانند بازسازی شوند. اگرچه هیچ درمانی برای انواع ارثی نوروپاتی محیطی وجود ندارد اما بسیاری را می‌توان با درمان بهبود بخشید. به عنوان مثال، کنترل خوب قند خون در دیابت می‌تواند به بدتر نشدن نوروپاتی دیابتی کمک کند و مکمل‌های ویتامین می‌تواند نوروپاتی محیطی را در افراد مبتلا به کمبود ویتامین اصلاح کند.
  2. توصیه‌های کلی شیوه زندگی شامل کنترل وزن، اجتناب از قرار گرفتن در معرض سموم، پیروی از برنامه ورزشی تحت نظارت پزشک، رژیم غذایی متعادل و اجتناب یا محدود کردن الکل است. توصیه‌ها همچنین شامل ترک سیگار می‌شود که باعث محدود شدن خون رسانی به رگ‌های خونی می‌شود که مواد مغذی را برای اعصاب محیطی تأمین می‌کند.
  3. در برخی موارد، سوزن سوزن شدن و سایر علائم نوروپاتی محیطی ممکن است با تجویز داروهایی برای درمان تشنج و افسردگی کاهش یابد.

ماساژ درمانی سوزن سوزن شدن دست و پا:

سوزن سوزن شدن و بی حسی دست و پا می‌تواند به دلیل مشکلات گردش خون باشد و بنابراین ماساژ درمانی می‌تواند در احیای جریان خون به دست و پا مفید باشد. ماساژ از طریق تحریک بیرونی سیستم گردش خون و مایعات لنفاوی، باعث بهبود جریان خون می‌شود.

استفاده از کمپرس آب گرم:

کمپرس آب گرم می‌تواند به افزایش جریان خون در نواحی بی حس شده کمک کند. اگر علائم بی حسی با گذشت زمان با استفاده از این روش تشدید شد، کمپرس آب گرم را کنار گذاشته و از کمپرس آب سرد برای کاهش ورم استفاده کنید.

بریس مچ دست:

در صورت بروز درد، سوزن سوزن شدن یا بی حسی در انگشتان دست،احتمال ابتلا به سندرم تونل کارپال وجود دارد. این بیماری شایع بوده و افراد را در مشاغل مختلف اعم از ورود اطلاعات به رایانه تا بسته‌بندی مواد غذایی مبتلا می‌سازد. علت آن فشار به عصب میانی است. استفاده از بریس مچ‌بند می‌تواند کمک کند تا مچ دست در حالت صاف و بدون فشار نگه داشته شود.

فیزیوتراپی:

فیزیوتراپی شامل تکنیک‌های ضد التهابی مانند یخ و ماساژ، تمرین‌های کششی و تقویت کننده برای بازگرداندن عملکرد و کاهش درد است و گاهی اوقات استفاده از آتل دست نیز توصیه می‌شود. فیزیوتراپیست‌ها همچنین به بیماران آموزش می‌دهند که کف پاهای خود را از نظر زخم و تاول معاینه کنند (برای افراد دیابتی) که در صورت عدم درمان ممکن است منجر به قطع عضو شود.

اینستاگرام دکتر سلمان فلاح

تمرینات ورزشی

در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سلمان فلاح در اصفهان، با استفاده از روشهایی مانند کایروپراتیک، تزریق اپیدورال، فیزیوترپی و ... می‌توان درد عصب سیاتیک را تسکین داد یا درمان نمود. لطفا جهت ارتباط با این مرکز ازطریق تماس با شماره تلفن 91011414 - 031 اقدام فرمایید. همچنین می‌توانید از طریق واتساپ شماره 09303970020 ،با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.


آدرس مطب : اصفهان ، خیابان حکیم نظامی ، خیابان شریعتی غربی ، نبش کوچه 16 ، جنب مسجد امام حسن عسکری ، طبقه اول
تلفن : 91011414 - 031


نظرات کاربران درباره این مطلب :آرمان گودرزی [ 1402-05-19 ]
دکتر هزینه درمان گزگز دست با طب سوزنی چه قدر میشه؟

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :