دکتر سلمان فلاح
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / مطالب پزشکی / تنگی کانال نخاعی چیست و چگونه درمان می شود؟

تنگی کانال نخاعی چیست و چگونه درمان می شود؟

تنگی کانال نخاعی یکی از مشکلات شایع ستون فقرات کمر و گردن است. نخاع دارای یک سری اعصاب است که سیگنال ها را به مغز و سایر نقاط بدن می رسانند. هرگاه یک توده به طناب نخاعی فشار وارد کند، می گوییم تنگی کانال نخاعی رخ داده است. این توده می تواند یک تومور یا قسمتی از استخوان باشد. توجه کنید که هر قسمت از نخاع از گردن تا پایین کمر می تواند دچار باریک شدن فضای بین ستون فقرات شود. در این مقاله به بررسی تنگی کانال و روش های درمان آن می پردازیم.

آنچه در این مطلب میخوانید

انواع تنگی کانال نخاعی

بر اساس محل تنگی کانال نخاعی آن را به سه گروه تقسیم می کنیم.

روشهای درمان تنگی کانال نخاعی در اصفهان

علائم تنگی کانال نخاعی

توجه کنید که علائم این وضعیت متغیر است و وابسته به شدت و درد ناشی از تنگی کانال نخاعی و ناحیه بروز آن می باشد. این علائم می توانند به مرور زمان یا به صورت یک درد ناگهانی بروز یابند.

هرگاه تنگی نخاع در ناحیه کمر باشد، وضعیتی به نام سندرم دم اسب رخ می دهد که دارای علائم درد و ضعف شدید پاها، بی اختیاری مثانه و بی حسی شدید پشت پاها و ران می باشد. در صورت داشتن این علائم، سریعا از فوریت های پزشکی کمک بگیرید.

تنگی کانال نخاعی میتواند نخاع و ریشه های عصبی که در مهره های ستون فقرات قرار دارند را فشرده کند. تغییرات ناشی از سن یکی از علل شایع این وضعیت است. علائم تنگی کانال نخاعی شامل کمر درد، گردن درد، بی حسی، گزگز، ضعف بازوها و پاها است. درمان های تنگی کانال نخاعی شامل خود مراقبتی، فیزیوتراپی، تزریق ها و جراحی است.

به نقل از : پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (sid.ir)

روشهای تشخیص تنگ شدن کانال نخاعی

تشخیص باریک شدن کانال نخاعی در مرحله اول معمولاً با بررسی شرح حال وسوابق پزشکی بیمار و سپس معاینه فیزیکی آغاز می‌شود. پزشک با بررسی علائم اولیه، سنجش میزان قدرت عضلات، حس و رفلکس‌ها اطلاعات اولیه را جمع‌آوری می‌کند. همچنین برای تأیید و بررسی میزان شدت عارضه، از روشهای تصویربرداری مانند MRI ستون فقرات، و CT اسکن برای گرفتن تصاویر دقیق استخوان‌ها استفاده می‌شود. در برخی موارد تصویر برداری با تزریق ماده حاجب انجام می شود.

به طور کلی؛ بهترین روش تشخیص این بیماری، شرح حال و معاینه بالینی بیمار است و برای تثبیت تشخیص از MRI استفاده می شود.

روش های درمان تنگی کانال نخاعی بدون جراحی

اینکه کدام یک از روش های درمانی برای بیمار انتخاب شود ، به علت ایجاد علائم، محل بروز مشکل و شدت علائم بستگی دارد.در صورتی که علائم بیمار خفیف باشد به مراقبت از خود توصیه می شود. چند روش مراقبت از خود شامل موارد زیر است:

اعمال کمپرس گرم

گرما با افزایش جریان خون سبب شل شدن عضلات و تسکین درد مفاصل می شود. معمولا برای درد آرتروز این روش توصیه می شود.

استفاده از کمپرس سرد

اگر گرما علائم بیمار را کم نکند، می تواند کمپرس سرد را امتحان کند زیرا می تواند سبب کاهش حساسیت و تورم شود.

انجام ورزش های موثر برای تنگی کانال نخاعی

پس از مشورت با پزشک می توانید ورزش کنید چرا که ورزش در تسکین درد، تقویت عضلات برای حمایت از ستون فقرات و بهبود انعطاف پذیری و تعادل کمک کننده است.

دکتر سلمان فلاح پزشک طب فیزیکی و توانبخشی در اصفهان در سه زمینه تشخیص و درمان درد، توانبخشی بیمارانی که دارای اختلال عملکردی شده اند و بررسي هاي الكترودياگنوستيک فعالیت دارند و می‌توانند به مراجعین محترم خدمت رسانی نمایند. تنگی کانال نخاع نیز یکی از مواردی است که توسط ایشان تشخیص داده شده و درمان می‌شود. لطفا جهت ارتباط با کلینیک طب فیزیکی دکتر سلمان فلاح ازطریق تماس با شماره تلفن 91011414 - 031 اقدام فرمایید. همچنین می‌توانید از طریق واتساپ شماره 09303970020 ،با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.

در صورتی که روش های مراقبت از خود و درمان خانگی جواب نداد روش های درمانی غیر جراحی توصیه می شود:

داروهای خوراکی

فیزیوتراپی ستون فقرات برای تنگی کانال نخاعی

فیزیوتراپیست با ارائه یک برنامه ورزشی به بیمار کمک می کند تا تعادل، انعطاف پذیری و ثبات ستون فقرات خود را بهبود بخشد و قدرت خود را نیز افزایش دهد. تقویت عضلات کمر و شکم سبب افزیش مقاومت ستون فقرات می شود.

استروئیدهای تزریقی

آدرس اینستاگرام دکتر سلمان فلاح

درمان تنگی کانال نخاعی با لیزر

لیزر درمانی تنگی کانال نخاعی به طور خاص برای افرادی مناسب است که شدت تنگی کانال نخاعی آنها خفیف تا متوسط بوده و از سایر درمانهای جراحی یا غیرجراحی تنگی نخاعی نتیجه ای نگرفته یا برایشان مناسب نیست. در این روش، با استفاده از لیزر به طور دقیق، فشار وارد بر اعصاب کاهش می‌یابد. این تکنیک می‌تواند بافت‌های اضافی یا برآمدگی‌های دیسک که عامل تنگی کانال نخاع در ستون فقرات کمر و گردن هستند را از بین ببرد.

پروسه کاهش فشار

در صورتی که این روش ها برای بیمار کافی نبود مرحله بعدی عمل جراحی تنگی کانال نخاع است. توجه کنید اکثر افراد به جراحی نیازی پیدا نمی کنند. بهترین درمان پیشگیرانه برای این بیماری، ورزش منظم با هدف افزایش قدرت عضله وبه ویژه بهبود انعطاف پذیری عضله است.

مقایسه روشهای جراحی و غیرجراحی درمان تنگی کانال نخاعی

یافتن بهترین روش درمان تنگی کانال نخاعی با توجه به شرایط بیمار و ارزیابی های پزشکی توسط متخصص طب فیزیکی تعیین میشود و برای هر شخص ممکن است روش متفاوتی توصیه شود. در جدول زیر به بررسی و مقایسه کلی روشهای تهاجمی و بدون جراحی این عارضه می پردازیم :

روشهای جراحی روشهای غیر جراحی
درمان در یک جلسه تعداد جلسات درمانی متعدد
بهبودی طی چند هفته تا چند ماه بهبودی به مرور با ادامه جلسات درمان
موثر برای موارد شدید موثر برای موارد خفیف تا متوسط
هزینه بالا هزینه کمتر
نیاز به بستری تا چند روز بدون نیاز به بستری
احتمال عفونت و آسیب به اعصاب و لخته خون، بدون بازگشت معمولا بدون عارضه با احتمال برگشت پذیری و عود مجدد

آیا تنگی کانال نخاعی باعث بی اختیاری ادرار یا مدفوع می شود ؟

بله در صورت عدم درمان و افزایش یافتن شدت این بیماری ممکن است باعث افزایش فشار بر اعصاب اندام تحتانی و در نهایت بی اختیاری ادرار و مدفوع شود. در این صورت نیاز به مراقبتهای پزشکی فوری خواهید داشت.

عوارض درمان نشدن تنگی کانال نخاعی چیست ؟

باریک شدن کانال نخاعی و عدم درمان به موقع آن ممکن است باعث مشکلاتی از قبیل: کمر درد، گردن درد و سرگیجه های پی در پی، بی اختیاری در کنترل ادرار و مدفوع، اختلالات عملکرد جنسی و مشکل در تعادل بدن شود.

توصیه های مراقبتی به مبتلایان تنگی کانال نخاعی

نحوه خوابیدن افراد مبتلا به تنگی کانال نخاعی

خوابیدن با تنگی کانال نخاعی نیازمند توجه به موقعیت‌های مناسب است. خوابیدن به پشت با گذاشتن بالش زیر زانوها یا خوابیدن به پهلو با قرار دادن بالش بین زانوها، می‌تواند فشار بر ستون فقرات را کاهش دهد. توصیه میشود از خوابیدن به شکم یا استفاده از بالش زیر لگن در این حالت اجتناب شود. انتخاب تشک متوسط تا سفت با فوم مناسب، حمایت بهتری برای ستون فقرات فراهم می‌کند. همچنین، استفاده از بالش‌های بدن یا تخت قابل تنظیم و انجام تمرینات کششی ملایم قبل از خواب، می‌تواند کیفیت خواب را بهبود بخشد.

پیاده روی برای تنگی کانال نخاع

پیاده روی از فعالیت‌های مفید برای افراد مبتلا به تنگی کانال نخاعی است که می‌تواند به کاهش درد و بهبود وضعیت حرکتی کمک کند. این فعالیت باعث تقویت عضلات کمر، بهبود گردش خون و کاهش فشار بر اعصاب ستون فقرات می‌شود. البته باید در نظر داشته باشید پیاده روی با حفظ حالت صحیح بدن، به صورت قائم و بدون خم شدن بدن باشد. همچنین کفش مناسب استفاده کنید و در صورت داشتن درد توقف کنید و کمی استراحت کنید.

غذاهای مفید برای تنگی کانال نخاع

غذاهای مفید برای تنگی کانال نخاع شامل ماهی‌های چرب (سالمون، تن)، سبزیجات برگ سبز (اسفناج، کلم)، میوه‌های آنتی‌اکسیدانی (توت‌ها، پرتقال)، لبنیات کم‌چرب، آجیل و دانه‌ها (بادام، تخمه کدو)، زردچوبه، زنجبیل و حبوبات است. این مواد غذایی درکاهش التهاب، تقویت و بهبود سلامت استخوان‌ها مؤثرند.

کنترل و کاهش وزن

در افراد دارای اضافه وزن و چاقی، فشار وارد بر ستون فقرات بسیار بیشتر است. این افراد با تغییر در سبک زندگی و کاهش وزن می توانند فشار وارد بر ستون فقرات را کاهش داده و از علائم این بیماری در خود بکاهند.

نتیجه گیری

تنگی کانال نخاعی از مشکلات شایع ستون فقرات است که با رعایت مراقبت‌های اصولی و انتخاب سبک زندگی سالم قابل مدیریت است. ورزش منظم، تغذیه مناسب و حفظ وضعیت صحیح بدن می‌توانند به کاهش درد و بهبود تحرک کمک کنند. همچنین، پیگیری درمان‌های موثر تحت نظر پزشک و توجه به نیازهای بدنی، کیفیت زندگی را به طور قابل توجهی بهبود می‌بخشد.

در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سلمان فلاح در اصفهان، می‌توانید با روشهای درمان بدون جراحی، به رفع و بهبود اغلب دردها مانند دردهای ناشی از تنگی کانال نخاعی کمر و گردن بپردازید و کیفیت زندگیتان را ارتقا داده توانایی های خود را در انجام کارها و فعالیت های روزمره، که به هر دلیل دچار اشکال شده اند؛ افزایش دهید. لطفا جهت ارتباط با این مرکز ازطریق تماس با شماره تلفن 91011414 - 031 اقدام فرمایید. همچنین می‌توانید از طریق واتساپ شماره 09303970020 ،با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.


آدرس مطب : اصفهان ، خیابان حکیم نظامی ، خیابان شریعتی غربی ، نبش کوچه 16 ، جنب مسجد امام حسن عسکری ، طبقه اول
تلفن : 91011414 - 031


درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید

نظرات کاربران درباره این مطلب :پریدخت [ 1402-07-16 ]
سلام وقت بخیر شوهرم من 63 سالشه تصادف کرده ام آر آی گرفتیم شکستگی مهره داره و تنگی کانال نخاع یه دکتر میگه عمل کنه یه دکتر میگه اگه عمل کنه فلج میشه نمیدونیم چکار کنیم توروخدا راهنمایی کنید

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :