دکتر سلمان فلاح
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / مطالب پزشکی / خار پاشنه ؛ از علل تا درمان

خار پاشنه ؛ از علل تا درمان

درمان خار پاشنه بدون جراحی اکثرا توسط روشهای متخصص های طب فیزیکی، ورزش، استفاده از کفش و کفی طبی مناسب برای خار پاشنه امکانپذیر است. خار پاشنه، زائده ای استخوانی است که در استخوان پاشنه پا پدید می آید. مچ پای انسان مرکب از هفت استخوان است که بزرگ ترین آنها، استخوان پاشنه است. گاهی در این استخوان، یک زائده خار مانند تشکیل می شود که دردناک شده و می تواند در راه رفتن اختلال ایجاد کند. مهمترین علت دردهای پاشنه، خار پاشنه است؛ امّا جالب این جاست که این درد به علّت خار به وجود نمی آید؛ درواقع، درد را همان چیزی به وجود می آورد که باعث به وجود آمدن خار پاشنه هم هست.

آنچه در این مطلب میخوانید

خار پاشنه چیست ؟

خار پاشنه در اثر التهاب فاسیای کف پا ایجاد می شود. فاسیای کف پا، یک باند پهن است که در کف پا از پاشنه تا انگشتان پا کشیده می شود. اگر به هر علّت، فاسیا ملتهب شود و این التهاب طول بکشد، می تواند باعث رسوب کلسیم در محل اتصال فاسیا به پاشنه پا شود. این رسوب غیر طبیعی کلسیم، به شکل یک زائده کوچک خارمانند است که به آن خار پاشنه گفته می شود. خار پاشنه به خودی خود دردناک نیست بلکه درد، ناشی از کشیدگی فاسیا است.

علل و عوامل ایجاد خار پاشنه

چنانکه گفتیم، علّت بروز این بیماری، وارد آمدن فشار یا آسیب به بافت پاشنه پا است که به التهاب فاسیای کف پا و استخوانی شدن بست های کف پا منجر می گردد. عوامل متعدّدی می توانند این مسأله را موجب شوند که به طور عمده عبارتند از:

 درمان خار پاشنه در اصفهان

علایم و عوارض خار پاشنه

خار پاشنه، عموما، خود را با درد می نمایاند. درد خار پاشنه، به صورت دردی مبهم است اما گاهی هم به صورت دردی تیز حس می شود و فرد ابراز می دارد که چیزی همچون سوزن درون پاشنه پاست که بر اثر فشارهایی مثل راه رفتن، درد ایجاد می کند. محل احساس درد در مرکز پاشنه یا لبه داخلی آن است؛ شدت درد خار پاشنه در ابتدای صبح، بعد از بیدار شدن و نیز بعد از استراحت، بیشتر است و با راه رفتن کم می شود.

این درد ، در اولین قدم بعد از استراحت طولانی مدت، بسیار شدید است. راه رفتن روی سطوح سخت و نا هموار و حمل اشیاء سنگین، منجر به افزایش درد می شود. گاهی هم با وسیع شدن زائده، درد خود به خود نیز ایجاد می گردد که در حال استراحت هم باقی می ماند. در برخی حالات که هنوز بیماری پیشرفت چندانی ندارد، ممکن است که فرد کاملا بدون علامت باشد و بیماری وی، به طور اتّفاقی در عکس ساده رادیولوژی تشخیص داده شود.

روشهای درمان خار پاشنه

فرد مبتلا، بر اثر درد به هنگام راه رفتن، سعی می کند فشار زیادی به پای مبتلا وارد نسازد؛ در نتیجه لنگان لنگان راه می رود و این لنگش، به مرور زمان و در صورت عدم درمان، موجب پیدایش ناراحتی هایی در قسمت تحتانی کمر و زانو می شود. بنابراین خار پاشنه را باید حتما مداوا کرد. اصول درمانی خار پاشنه ساده و شامل موارد زیر است:

درمان خار پاشنه با استراحت

اولین قدم در درمان خار پاشنه، استراحت است در بسیاری از موارد دیده شده که استراحت به تنهایی حتی دردهای شدید را از بین برده است. همچنین بیمار بایداز ایستادن طولانی مدت هم خودداری کند.

کاهش وزن

کنترل وزن و درمان چاقی از فشار بیش از حد روی پاها جلوگیری کرده و در درمان خارپاشنه بسیار موثر است.

استفاده از پد خار پاشنه

پد مخصوص خار پاشنه را می توانید از داروخانه ها تهیه نموده، به طور دائم در کفش خود استفاده کنید. پد، باعث کاهش فشار بر روی پاشنه و بهبود درد پا خواهد شد.

درمان خار پاشنه با طب فیزیکی

  1. تمرینات کششی: کشش عضلات ساق پا و فاسیای کف پا برای کاهش فشار روی پاشنه پا.
  2. ماساژ درمانی: بهبود جریان خون و کاهش التهاب ناحیه پاشنه.
  3. اولتراسوند تراپی: استفاده از امواج صوتی برای کاهش التهاب و درد پاشنه پا.
  4. شاک‌ویو تراپی: ارسال امواج شوکی به ناحیه برای تحریک ترمیم بافتی.
  5. استفاده از ارتزهای طبی: کفش و کفی طبی مخصوص خار پاشنه برای کاهش فشار روی پاشنه.

متخصص طب فیزیکی برای درمان خار پاشنه در اصفهان، با توجه به میزان درد و آسیب وارده به پاشنه پا در افراد مبتلا به زائده خار پاشنه با بررسی علائم ممکن است در ابتدا روشهای خانگی مانند آموزش ورزشهای مناسب برای خار پاشنه پا را توصیه نماید و در موارد با شدت کمی بیشتر از روشهای نامبرده مانند شاک ویوتراپی خار پاشنه ، اولتراسوندتراپی و کفش و کفی های طبی مناسب برای خار پاشنه استفاده نماید.

مقایسه روش‌های جراحی و طب فیزیکی برای درمان خار پاشنه

روشهای جراحی روشهای طب فیزیکی
کاربرد در صورت شدت زیاد و مقاوم به سایر درمانها کاربرد برای موارد خفیف تا متوسط و درمان اولیه
هدف برداشتن زائده استخوانی است هدف کاهش التهاب، درد و بهبود عملکرد
مدت زمان بهبودی طولانی تر مدت زمان بهبودی کوتاه تر
احتمال عفونت، درد و آسیب به بافتهای مجاور حداقل عوارض جانبی یا بدون عارضه
هزینه بالاتر هزینه کمتر
نیاز به بستری و استراحت بدون نیاز به بستری

اگر چه جراحی ممکن است درمان قطعی و فوری خار پاشنه باشد اما در اکثر موارد روشهای طب فیزیکی برای درمان خار پاشنه در اکثر بیماران موثر است و در صورت رعایت مراقبتهای اصولی پس از انجام هر دو روش می تواند برگشت پذیری آن را به صفر برساند.

ورزش های موثر در درمان خار پاشنه

کشش فاسیای کف پا

یک باند پهن در کف پا و زیر انگشتان پا قرار دهید و دو سر آن را در در دست گرفته بکشید به طوری که انگشتان پا به صورت نزدیک شوند. این وضعیت را به مدت سی ثانیه نگه دارید.هفت یا هشت مرتبه در روز، این کار را تکرار نمایید.

کشش تاندون آشیل

بایستید و یک پا را جلوتر از پای دیگر قرار دهید، پای جلویی را از زانو خم کنید. دقت کنید که تماس کف هیچ یک از پاها نباید با زمین قطع شود. در این حالت باید در پشت ساق، احساس کشش نمایید. این حالت را به مدت سی ثانیه نگه دارید و هفت یا هشت بار در روز انجام دهید.

گرفتن خودکار با پا

یک خودکار را روی زمین قرار دهید و با پاها آن را از زمین بردارید به طوری که کل انگشتان پا اطراف خودکار را بگیرد. برای پنج ثانیه خودکار را به همین حالت نگه دارید. انجام این کار ، سه یا چهار بار در روز کافی است.

نوشتن حروف الفبا

با انگشت بزرگ پا ، حروف الفبا را در هوا بنویسید.این کار را سه بار در روز برای هر پا ، انجام دهید.

استفاده از آب گرم

هر روز عصر یا صبح یا قبل از بیرون آمدن از رختخواب، به مدت پانزده دقیقه پاهایتان را در آب گرم قرار دهید. سپس پای خود را خشک کرده و به مدت پنج تا ده دقیقه با گوشت کوب به ملایمت روی پاشنه پا بکوبید. مراقب باشید ضربه هایتان محکم نباشد.

استفاده از یخ

در یک لیوان بستنی ، آب بریزید و در فریزر قرار دهید . پس از نیم ساعت یک چوب بستنی در لیوان قرار دهید و بگذارید کاملاً یخ ببندد؛ سپس چوب بستنی را در دست گرفته و به صورت دایره های هم پوشان روی پاشنه پا بکشید به طوری که هر دایره، نصف دایره قبل را بپوشاند. البته این روش تنها در کم کردن درد و التهاب خار پاشنه مؤثّر است و نمی تواند باعث درمان بیماری شود.

کفی مخصوص کف پای صاف

چنانچه کف پایتان صاف است و قوس طبیعی خودش را ندارد؛ از کفی های خاص به منظور حفظ قوس کف پا بهره ببرید.

اینستاگرام دکتر سلمان فلاح

بهترین مسکن ها برای درد خار پاشنه

مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی(مثل استامینوفن، بروفن، مفنامیک اسید و ایندومتاسین) به عنوان مسکّن، تزریق استرویید به عنوان ضدّ التهاب، استفاده از دستگاه الکتروتراپی از روش های مورد استفاده در طبّ کلاسیک هستند.
پس از بهبودی، توصیه به استفاده طولانی از پد خار پاشنه و ورزش های کششی می شود.

نتیجه گیری

اگر خار پاشنه درمان نشود، ممکن است مشکلاتی از قبیل درد مزمن در ناحیه پاشنه، کاهش تحرک، ایجاد مشکلات ثانویه و فشار نادرست به پا، زانو، یا ستون فقرات، التهاب مزمن و در نهایت تأثیر منفی بر کیفیت زندگی فرد و کاهش دامنه حرکتی پاها ایجاد شود. درمان به موقع می‌تواند از این عوارض جلوگیری کند و وضعیت بیمار را بهبود بخشد.

انتخاب دکتر متخصص طب فیزیکی خوب برای درمان خار پاشنه نیز می تواند روند درمان را برای شما سریعتر و راحت تر نماید. کلینیک طب فیزیکی دکتر سلمان فلاح در اصفهان آماده مشاوره و درمان شما عزیزان در این زمینه است.

همانطور که در مطلب اشاره شد یکی از علل شایع خار پاشنه صافی کف پا است. برای آگاهی از علائم و نشانه های حار پاشنه مطلب از کجا بفهمیم خار پاشنه داریم ؟ را مطالعه نمائید. همچنین پیشنهاد می گردد همچنین اگر احساس ضعف و سستی پا دارید، مطلب درمان ضعف و درد ساق و ران پاها را مطالعه فرمائید.


آدرس مطب : اصفهان ، خیابان حکیم نظامی ، خیابان شریعتی غربی ، نبش کوچه 16 ، جنب مسجد امام حسن عسکری ، طبقه اول
تلفن : 91011414 - 031


درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید

نظرات کاربران درباره این مطلب :تیمور عباسی [ 1396-01-26 ]
با سلام از راهنمایی شما و اطلاعاتی که در سایت بابت خار پاشنه قرار دادید بسیار متشکرم خیلی جامع و کامل بود مشکل خار پاشنه بنده خیلی شدید بود با انجام ورزشهای گفته شده و بدو ن استفاده از دارو و تزریق امپول کاملا مرتفع گردید. موفق و سربلند باشید

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :